При бърза загуба на телесно тегло за кратко време се увеличава рискът от камъни в жлъчката, независимо дали слабеенето е заради диета, постене или дори операция за свиване (байпас) на стомаха, обясняват лекарите. Особено застрашени са хората, които се разделят с килограмите по време на диета или постене, а после отново връщат старото тегло – т.нар. йо-йо ефект. Отговорни за това са различни фактори. Черният дроб отделя повече холестерин в жлъчната течност, а това стимулира образуването на жлъчни камъни, тъй като холестеринът е основната им съставка. Освен това лигавицата на жлъчката произвежда повече слуз, която също е благоприятна за появата на камъни.
Не на последно място се възпрепятства и изливането на съдържанието на жлъчния мехур. Образуването на жлъчни камъни, както и на усложненията, свързани с тях, могат да се предотвратят с помощта на медикаменти, съдържащи урсодеоксихолова киселина. Тези, които са склонни към образуване на камъни в жлъчката, трябва внимателно да подбират менюто си. Затова лекарите предупреждават, че мазни и богати на холестерин ястия благоприятстват образуването на жлъчни камъни. Жените като цяло са по-склонни към образуване на жлъчни камъни. Виновни за това са женските полови хормони – естрогени.
Рискови групи освен това са възрастните хора и диабетиците. Основният съвет за профилактиката на жлъчните камъни е да се яде нискокалорична храна – повече плодове и зеленчуци, по-малко месо, сметана и сладкиши. Вместо салам да се избира шунка без тлъстини, пуешко филе. Да се пестят маслото и захарта. Важно е да приемаме повече баластни вещества – боб, леща, грах, пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци. Те неутрализират холестерина в червата.
Диетите докарват камъни в жлъчката
0 коментара
Все още няма коментари