Пролетта наближава и зелените храни все по-често започват да присъстват на трапезата. Покрай традиционните салати често неглижираме копривата. Мъхестото растение буди респект и дори неприязън у някои хора заради парещите си листенца и особения вкус. Но тя е истинско чудо на природата. Ценна е не само заради желязото, което съдържа, но и заради незаменимите протеини в нея, които не можем да си набавим по друг начин в организма.
Пуешко с ориз
ПРОДУКТИ: 1 пуешко бутче (около 850 г), 1 ч. ч. олио, 2 глави лук, 250 г ориз, 150 г коприва, 2-3 скилидки чесън, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бутчето се слага в по-голяма тава, полива се с олиото и се запича в загрята на 200 градуса фурна, докато се зачерви. Наливат се 2-3 чаши вода, температурата се намалява до 150 градуса и се пече до готовност на месото. Изважда се от фурната, обезкостява се и се разделя на парчета. Мазнината от печенето се пресипва в малка касерола. Лукът се нарязва наситно и се задушава в заделената мазнина на средна температура, като се прибавя 1 щипка сол. Оризът се измива със студена вода и се сипва към лука. Температурата на котлона се увеличава и оризът се запържва за 2-3 минути, като се разбърква непрекъснато. Копривата се почиства, измива се и се нарязва наситно. Прибавя се към месото заедно с лука с ориз и се разбърква. Долива се вода и се посолява. Ястието се запича в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор) Оставя се да заври за 10 минути, след което фурната се изключва. Когато оризът поеме водата, се пробва дали е готов. Ако не е, процедурата се повтаря, като се долива още малко вода. Чесънът се нарязва на тънки филийки, разпределя се по повърхността и се притиска с лъжичка в ориза, за да не е отгоре. Ястието се оставя за няколко минути в изключена фурна.
Чорба по селски
ПРОДУКТИ: 400 г коприва, 1 глава лук, 4 стръка пресен лук, 1/3 връзка магданоз, 1/4 ч. ч. бисерен ориз, 1 жълтък, 4 с. л. олио, 4 с. л. кисело мляко, 1 домат, 1 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Копривата се почиства и измива. Нарязва се наситно. Двата вида лук – също. В тенджера се загрява олиото и в него се запържва старият лук. След това се добавят пресният лук и копривата. Задушават се за кратко. Поръсва се с червен пипер и малко сол и се наливат 4 ч. ч. гореща вода. Когато заври, се добавя оризът. Вари се до омекването му. Овкусява се с черен пипер, ситно нарязан магданоз и сол. Жълтъкът се разбива и към него се прибавя киселото мляко. Сместа се разрежда с черпак от бульона, за да се темперира. След това застройката се изсипва в тенджерата. Доматът се почиства от семките и месестата част се нарязва на кубчета. С него се гарнира готовата супа.
Огретен
ПРОДУКТИ: 800 г коприва, 400 г ориз, 3 яйца, 2 глави лук, 4 с. л. заквасена сметана, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Оризът се сварява в подсолена вода и се смесва в тава с почистената, измита, попарена и накълцана коприва (може да не се попарва, а само да се измие добре със студена вода и да се кисне около 30 минути). Добавят се разбитите яйцата и наситненият лук и всичко се овкусява със сол и черен пипер. Пече се около 10–15 минути в предварително зарята до 200 градуса фурна. Предястието се сервира, като всяка порция се гарнира с лъжица заквасена сметана.
Редена мусака
ПРОДУКТИ: 600–700 г коприва, 2 жълтъка, 1 щипка индийско орехче, 150 мл прясно мляко, 1 с. л. брашно, 30 г краве масло, 50–100 г кашкавал, 2–3 с. л. доматено пюре, 1 ч. л. червен пипер, 7–8 с. л. олио (1/2 к. ч.), 3 глави лук, 200 г ориз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Почистената и измита коприва се залива с вряла вода, престоява 5 минути, отцежда се, отново се изплаква и се нарязва надребно. Оризът се сварява в подсолена вода и се отцежда. Лукът се нарязва на филийки и се запържва в олиото за няколко секунди, налива се малко гореща вода и се оставя да се задуши около 5–10 минути. След като омекне, се добавя червеният пипер, разбърква се и се разрежда с доматеното пюре. След това се долива малко вода и се бърка, докато пюрето се разтвори. Прибавя се попарената коприва и отново се разбърква. Заливката се приготвя, като маслото се разтопява и в него до златисто се запържва брашното. Разрежда се със студеното прясно мляко и след като кипне, се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. В отделен съд се разбиват жълтъците и към тях внимателно се сипва белият сос, като се бърка непрекъснато. На дъното на подходящ съд се слага от копривената смес, върху нея се реди пласт ориз и отново от копривата. Полива се със заливката, настъргва се от кашкавала и се пече до златисто в умерено загрята фурна при температура 180 градуса.
Все още няма коментари