Добре е засаждането на дърветата да става през есента, съветват овощарите. На дъното на предварително изкопаната ямка се поставят 15-20 кг угнил оборски тор. Добре е той да се смеси с първия почвен слой и тогава да се насипе. Отрязват се върховете на коренчетата до прясно. Най-добре се прави засаждането от двама човека – единият придържа фиданката във вертикално положение, другият натрива почвата. Затъпква се с гумени ботуши, за да не се нарани стъблото. Затъпкването започва от периферията към центъра. Забива се колче от подветрената страна и се привързва на осморка. Оформя се кръг с повдигната почва, за да не се разлива водата, и се полива с около 15 л вода.
Повечето стопани се страхуват да извършват резитба на новозасадените овошки и по този начин забавят формирането на короната. Резитбата при засаждането е задължителна. Стъблото трябва да се отреже на височина обикновено около 80-100 см над земята. Към края на май се премахват и излишните леторасти и се оставят най-силните 3-4 клонки за формиране на короната. Зимно пръскане с карбамид се прави, когато 2/3 от листата са опадали. Карбамидът благоприятства развитието на някои микроорганизми, които унищожават мицела на струпясването при ябълките и крушите. Дърветата се пръскат обилно, включително и почвата под тях, и окапалите листа – карбамидът подпомага разлагането на листната маса. Така зимуващите форми на паразита се лишават от храна и загниват.
Все още няма коментари