Козметичната индустрия предлага безброй кремове и лосиони за зряла кожа, но често те не са по джоба ни или пък съставките им провокират неприятни алергични реакции. В такива случаи спасението е в домашните рецепти. Приготвените така кремове трябва да се съхраняват в хладилник и да се правят в неголеми количества, за да не се развалят или да губят свойствата си. Не забравяйте, че в тях липсват консервантите, които държат индустриалните продукти годни с месеци.
С жълтък и офика
25 г краве масло разбийте с 1 жълтък, 1 ч.л. мед и 1 с.л. каша от смачкани плодчета от офика. Смесете всичко много добре и досипете 15 мл камфоров спирт. Отново разбъркайте добре.
С ягоди и костен мозък
Разбъркайте 2 с.л. смачкани ягоди с 3 с.л. костен мозък, добавете 1 ч.л. мед и 1 ч.л. зехтин (или олио от гроздови семена). Бъркайте добре и добавяйте капка по капка 1 ч.л. камфоров спирт.
С какаово масло и пчелен восък
На водна баня смесете добре 2 с.л. какаово масло, 1 с.л. пчелен восък, 4 с.л. зехтин, 1 с.л. бадемово масло. Когато сместа стане хомогенна, се сваля от огъня и се бърка, докато изстине, като през това време можете да капнете малко от любимия си парфюм.
Все още няма коментари