АХ, МОРЕТО

Звездните летовници от миналото  

Вижте къде са плажували Багряна и княгиня Мария Луиза

Фото 6 юли 2017, 18:30
0 коментари
3306 прочитания
Черноморието и през миналия век е било притегателна точка за родната аристокрация и интелигенция. Спокойната обстановка, многото зеленина и свободните от бетон пространства вече не могат да се видят, а репутацията на днешните звездни летовници е съмнителна.
Най-привлекателен за знаменитите ни поети и писатели от близкото и далечно минало е бил Централният плаж във Варна. По неговия пясък са стъпвали Дора Габе, Елисавета Багряна и цялата фамилия на прочутите братя Владигерови. На същото място за пръв път по бански се показва и киноиконата Зорка Йорданова, която по традиция никога не споделяла почивките си със своите многобройни ухажори, а прекарвала ваканцията само в големи дамски компании. Морската ни столица удостояват с вниманието си и актриси от световен ранг. Немската кинозвезда Евелина Холт, превърнала се във фаворитка на изкусния донжуан - принц Кирил, провеждала тайните си срещи с него във Варна, а когато оставала сама, обичала да лежи на пясъка, да наблюдава морската шир и да слуша песента на чайките. Днешните Златни пясъци, навремето известни надлъж и нашир под името Узун кум, също привличали със своето спокойствие и просторна плажна ивица царското семейство. Там цар Борис III летувал с най-приближените си. Слънчевите бани не предизвиквали интереса му. Понеже бил авантюрист по душа, изкарвал лодката си в открито море и заедно с адютантите хвърляли въдици надълбоко. Легенди се носят за риболовните умения на царя и морските страшилища, които вадел с голи ръце.
 
ЦАРЯТ
Н.В. цар Борис III, адютантът му капитан Коста Скутунов (пред лодката) и компания на плажа на Узун Кум (Златни пясъци), заснети на 13 юли 1922 г.


 
МАРИЯ ЛУИЗА
Тази снимка е от 1937 г. На нея е 4-годишната княгиня Мария Луиза, застанала на морския бряг.


 
БРАТЯ ВЛАДИГЕРОВИ
Панчо и Любен Владигерови, заедно с майка им Елиза, на плажа във Варна. Компания им правят Григор Василев със съпругата му Мария. Снимката е от 1926 г.


 
ДОРА ГАБЕ
Поетесата Дора Габе (вдясно) заедно с приятелка на българското Черноморие през 1926 г.


 
БАГРЯНА
Елисавета Багряна (вляво) със своя приятелка на морския бряг през 1930 г.
 
 

ЗОРКА ЙОРДАНОВА
Първата снимка, документирала една от светските дами на 20-те години на миналия век по бански - актрисата Зорка Йорданова с приятелки на варненския плаж през 1924 г.

 
 
ЯНА ЯЗОВА
Яна Язова (вляво) и сестра й на варненския плаж.

 
 
ЕВЕЛИНА ХОЛТ
Германската кинозвезда Евелина Холт, заснета на плажа във Варна по време на гостуването си при принц Кирил в България през 1933 г.


 
ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА
Лятото на 1960 г., Златни пясъци. Любомир Стойчев и Людмила Живкова са прави. Пред тях са приятелите им Петко – оркестрант в Софийската филхармония, Светла – стюардеса, а по-късно жена на Иван Славков, Киро – оркестрант в Софийската опера, и Рени – инженер.


 
ПЕТЯ ДУБАРОВА
Поетесата Петя Дубарова на плажа в родния Бургас.


 
КАЛАТА
Неподражаемият артист Георги Калоянчев като Нептун в спасителната лодка по време на Нептунов празник на Централния плаж в родния му Бургас.



 
0 коментари

Все още няма коментари

avatar