Маестрото

Тончо Русев мизерствал след скандал с Тато  

Фото 25 апр. 2017, 08:30
0 коментари
1269 прочитания

Точно Русев има над 50-годишна творческа кариера, през която е композирал мелодиите на повече от 1000 шлагера. За момент обаче маестрото бил напът да се откаже от музиката заради открито спречкване с Тодор Живков. През 1985-а Тончо е поканен на официално съвещание с държавния глава в Благоевград, където музикалният елит трябвало да нищи проблемите на политическата песен по онова време. Тогава всички колеги на Русев сипели хвалби за жанра, за да си гарантират благоразположението на Тато, но всъщност действителността била различна.
 

„Аз знаех, че нашата младеж не пее тези песни, станах и казах публично пред всички: „Другарю Живков, тези хора ви лъжат. Това не е вярно, политическата песен никога не е била на мода в България и няма да бъде. И това, което пеят тези хора, не е изстрадано от душата им, просто е едно нагаждане към конюнктурата“, разказва емблематичната случка композиторът. Живков се раздразнил на откровеността му, тропнал с ръка по масата и прекратил заседанието. Още до края на деня Тончо бил уволнен от дирекция „Естрада“ към отдел „Музика“. „Но въпреки това не се чувствам репресиран, така е било писано да стане. Дълго време ходех без работа като служител, но пишех песни. На много врати тропах, но никъде не се отвориха. Докато един ден военните, които имаха през това време една група от творци - писатели, композитори, ме приеха до себе си и там докарах до пенсионирането си“, разкрива той. След 10 ноември за него идват още по-гладни години, които изкарва без работа. Твърди, че левите му убеждения са причина за мизерията, в която потънал. Случайна среща с известния тогава певец Петър Чернев обаче му връща надеждата. Той му отваря вратите към дирекция „Мегамузика“, където Русев става редактор. „Никога няма да забравя жеста, който направи той към мен. С него двамата направихме много и ако Петър Чернев не беше загинал в тази нелепа катастрофа в Русия, може би нашата забавна музика щеше да има по-друга съдба“, споделя маестрото в навечерието на 85-ия си рожден ден.

 

 

ЛЮБИМАТА

Тончо и съпругата му Елена през миналата година отбелязаха своята диамантена сватба.

 

НЕПОБЕДИМИТЕ

С колегите си Александър Йосифов (вляво) и Иван Иванов обират всички награди на „Златния Орфей“.

 

НАЗДРАВЕ

В компанията на Митко Щерев и бутилка марково уиски.

 

ПИАНОТО

На това пиано Русев композирал над 1000 мелодии.

 

КОЛЕГИ

С Хайгашод Агасян са повече приятели, по-малко конкуренти.

 

ВИНАГИ ДВАМА, ВИНАГИ

С Евтим Евтимов са творчески тандем дълги години. Смъртта на поета през 2016-а съсипва Тончо.

 

„БАЛКАНТОН“

Оркестър „Балкантон“ на летище София - Тончо Русев е в средата с тромпета, а около него са най-големите български музиканти от 70-те години.

 

„ЗЛАТНИЯТ ОРФЕЙ“

Патриархът на българския шлагер държи в ръцете си емблематичната статуетка на „Златния Орфей“.

 

 

ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ

Като млади с Лили Иванова и Митко Щерев, преди да си обърнат гръб завинаги.

 

 

ЛЮБИМЕЦЪТ

Веселин Маринов е любимият изпълнител на Тончо Русев и на покойния Евтим Евтимов.

 

 

ОТЛИЧИЕ
По случай Деня на българската просвета и култура през 2007 г. маестрото бе удостоен с орден „Стара планина“ - първа степен от тогавашния президент Георги Първанов.

 

 

БЛАГОДАРНОСТ

Йорданка Христова винаги кани Тончо на сцената, когато присъства на нейни концерти.

 

ВНУЧКАТА

Внучката на композитора си идва от Испания, за да отбелязва с дядо си всички семейни празници.

0 коментари

Все още няма коментари

avatar