Компенсирайте с бяло грозде дефицита на мед - нейният недостиг може да доведе до нарушение на структурата на нокътя.
Биотинът, съдържащ се в гъбите, укрепва и подхранва ноктите, подобрява структурата им.
Цвеклото укрепва костите и съдовете, усилва снабдяването на клетките с кислород и за сметка на съдържащата се в него в големи количества фолиева киселина подобрява структурата на ноктите. При това в 100 г цвекло има само 40 ккал.
В елдата има много желязо. То е нужно в достатъчно количество не само за ноктите, но и за косата и кожата.
Без калций ноктите започват да се чупят. За да избегнете това, включете в менюто си извара.
“Рай за двама”

- 1 узряла круша
- конфитюр
- малко бяло вино
- сладолед
Разрежете крушата на две части и я запечете в микровълнова печка 10 минути /в обикновена фурна - 30 минути/. Вземете няколко лъжички от сладкото, добавете вино и отделилия се от крушата сок и загрейте сместа. Сложете крушата върху блюдо, наоколо подредете топчета сладолед, залейте със соса от сладкото и украсете с плодовете от конфитюра.
Бисквити “Фитнес”

- 1 чаша овесени ядки
- 1 чаша стафиди
- 1 чаша кокосови стърготини
- 1/2 чаша ядки
- 2 белтъка
- 1 чаена лъжичка ванилия
- 1 банан
- 1 супена лъжица мед
- 1 настърган морков
Смесете банана и моркова със сухите съставки, после добавете белтъците и меда. Разбъркайте, сипете с лъжица тестото върху намазана с масло тавичка. Печете 20 минути при 150 градуса С.
Плодова салата по тайландски

- 1 ананас, 1 грейпфрут, 2 банана, 3 кивита, 2 портокала
- 300 г захар, 1/2 чаша вода, 6 ягоди, 50 мл ром
Нарежете банана, кивитата, портокалите, меката част на ананаса направете на кубчета, грейпфрута - на късчета /без горчивата кожица/. Сварете сироп от захарта, водата и рома. Залейте плодовете, за да се накиснат добре. Разбъркайте внимателно, украсете с ягодите и сервирайте.
Съвет: салатата може да се поднесе направо в кошничката от ананаса, след като меката част се нареже.
Десерт “Кариби”

- 8 портокала, 400 г захар
- 600 мл вода, 3 пакетчета желатин по 20 г
Накиснете желатина в студена вода /300 мл/ за 1 час. Разрежете портокалите на половинки и извадете меката част. Изцедете сока и го смесете със захарта. Разтворете накиснатия желатин в останалата вода, загрята предварително до 60 градуса, с непрекъснато бъркане. Портокаловия сок прецедете през сито, оставете желатина да кипне и веднага налейте сока в него, разбъркайте добре и прецедете още веднъж. Разлейте получената смес в половинките портокали и ги сложете в хладилника, за да застине желето. Преди сервиране украсете, например с разбита сметана.
Салата коктейл “Млечен път”

- 1 ябълка, 50 г сливи, 10 г стафиди, 1 супена лъжица захар
- сокът от 1/4 лимон, 25 г орехи
- 2 супени лъжици мляко
- пудра захар, ванилия
Изчистената ябълка нарежете на тънки парченца, сливите /без костилките/ нарежете на четири части. Разтворете захарта в млякото и го смесете с плодовете и лимоновия сок. Сервирайте коктейла във високи чаши, поръсен със стафиди, натрошени орехи и пудра захар, смесена с ванилия.
Бонбони от сухи плодове

- 1 чаша фурми без костилките
- 1 чаша сушени кайсии
- 1/2 чаша счукани орехи
- 1/3 чаша кокосови стърготини
- 10 вишни, череши или зърна грозде
- 1/2 чаша захар
Смелете фурмите, кайсиите и орехите с месомелачка, добавете кокосовите стърготини и разбъркайте. От приготвената маса оформете малки топчета, в центъра на всяко направете трапчинка и сложете в нея половин плод. Поръсете бонбоните със захар.
Все още няма коментари