► Десерт с ром
Необходими продукти: 4 банана, 50 мл ямайски ром, 125 г краве масло, 100 г тъмна захар, 50 мл лимонов сок, 0,25 ч.л. настъргано индийско орехче.
Начин на приготвяне: Сложете маслото в стъклен съд в микровълновата фурна за 2-3 минути при 100% до разтапяне. Добавете захарта и индийското орехче. Поставете във фурната за 3,5 мин. при същата мощност. Разбърквайте на всяка минута. Добавете лимоновия сок. Сложете във фурната без капак за 2-3 мин. до сгъстяване. Сложете бананите в съда, така че да се покрият напълно от сместа. Печете 6 мин. при 70% мощност. Извадете. В отделен съд сипете рома и сложете във фурната за 0,5-1 мин. при 100%. Излейте загретия ром върху горещите банани и запалете. Поднесете веднага.
► Бананови кексчета
Необходими продукти: 75 г разтопено масло, охладено, 250 г брашно, 1 бакпулвер, щипка сол, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. индийско орехче, 120 г пудра захар, 1 ванилия, 2 големи зрели банани, 2 яйца, средни, 125 мл прясно мляко, 10 орехови ядки
Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 180 градуса. Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Направете бананите на пюре. Пресейте заедно брашното, бакпулвера, солта, канелата и индийското орехче. Добавете пудрата захар и разбъркайте добре.
С вилица разбийте яйцата, разтопеното масло и млякото. Добавете банановото пюре и ванилията и разбъркайте добре. Направете кладенче в средата на сухата смес и постепенно добавете яйчната смес, като се стараете да не разбърквате прекалено много (иначе мъфините няма да станат пухкави).
Намажете с масло формата за мъфини (или поставете хартиена кошничка във всеки отвор). Разпределете тестото до 3/4 от височината. Отгоре поставете по една орехова ядка.
Печете около 20-25 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извадете от фурната, охладете за около 5-10 минути и извадете кексчетата от формата.
Все още няма коментари