На пазара сега може да се види всякаква зеленина - спанак, коприва, пресен лук и чесън, разнообразни по вид салати, репички и други. Така че с малко въображение, дори по време на пости, може да се постигне фантастичен резултат.
♦ Зеленчуци на фурна
Необходими продукти: 125 г пресни гъби, 500 г тиквички, 2 глави лук, 1 люта чушка, 1 връзка пресен лук, 1 кутия консервирана царевица, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 кубче зеленчуков бульон, разтворено в 150 г вода, черен пипер.
Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват, избелват и нарязват на кръгчета. Почистените гъби и лукът се нарязват на тънки ивици. Лютата чушка се накълцва на кръгчета. Царевицата се смесва с доматеното пюре и бульона. Ястието придобива по-приятен нюанс, ако към тази смес се прибави босилек. Зеленчуците и гъбите се поставят в глинен гювеч и се заливат с доматената смес, като най-отгоре се посипва със ситно нарязаните зелени пера от лука. Пече се в силно загрята фурна 15-20 минути. Това ястие може да се приготви и в микровълнова печка - при 600 градуса се пече 10 минути. Сервира се с препечен хляб, намазан с чесново масло.
♦ Картофи с пикантен сос
Необходими продукти: 1 кг картофи, 2-3 домата от консерва или 1 супена лъжица доматено пюре, 1 морков, 1 малка глава целина, 2 глави лук, 1 кафейна чашка олио, 1 супена лъжица брашно, 2-3 кисели краставички, магданоз, сос тарос, черен пипер, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и нарязват на кръгчета. Сваряват се в малко подсолена вода и се прецеждат. В олиото се задушават нарязаните на ситно морков, целина и лук. Към тях се прибавя накълцаните на дребно домати и се запържват, докато се изпари водата. Към тях се прибавят брашното, черният пипер на зърна и малко от водата, в която са врели картофите. Така приготвеният сос се вари около 5 минути, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Подправя се с нарязаните на ситно краставички, магданоз и сос тарос. Върху плато се нареждат картофените кръгчета и се заливат с приготвения сос. Най-отгоре се поръсва с пресен магданоз.
♦ Фалафел
Необходими продукти: За кюфтенцата: 2 ч.ч. нахут, 2 средни глави кромид лук, 2 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 2 ч.л. млян кимион, 2 ч.л. кимион, 2 ч.л. кориандър, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, сол, чер пипер, олио.
За соса: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.л. тахан, 1 скилидка счукан чесън, 1/4 ч.л. кимион.
Начин на приготвяне на кюфтенцата: Омесете нахута (предварително накиснат за 12 часа във вода) и останалите подправки. Блендирайте, докато се получи добре раздробена гладка смес. Оставете сместа да почива 30 мин. Оформете плоски обли кюфтенца, вземайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин., за да запазят формата си. В дълбок тиган загрейте олио, достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златистокафяво и ги се поставете върху салфетка, за да се отцеди олиото. Сервира се с ливански питки и сос от кисело мляко.
Приготвяне на соса: Смесете всички съставки за соса, пасирайте. Получената рядка маса замразете.
♦ Картофи с ориз (булгур)
Необходими продукти: 1 кг картофи, 200 г ориз, 200 г лук кромид стар, 100 г домати консерва, 200 мл олио, 1 ч.л. джоджен сушен
Начин на приготвяне: Картофите се обелват, нарязват на колелца и се подреждат в тавичка заедно с измития ориз (булгур). Заливат се с олиото и с топла вода, поръсват се със ситно нарязани лук и домати и се посоляват. Ястието се пече до омекване на картофите и ориза (булгура). Накрая се поръсва с джоджен.
Все още няма коментари