♦ Бананова торта без печене
Необходими продукти: 300 мл течна сладкарска сметана, 3 пакетчета желатин, 1 опаковка бисквити - правоъгълни или квадратни, 3 - 4 банана
За декорацията - по избор: сметана, шоколад, захарни или шоколадови пръчици, плодове
Начин на приготвяне: Във форма за сладкиши, която се отваря с ринг, наредете на дъното бисквити и изправени по стените на формата. Разбийте сметаната. Нарежете бананите на кръгчета и ги сложете в сметаната.
Останалите бисквити начупете на парченца и тях сложете в сметаната. Сложете желатина в съд и налейте малко хладка вода. Разбъркайте, докато стане на каша. Сложете го на котлона на водна баня за кратко, докато стене течен и рядък. Прибавете го към сметаната с бананите и бисквитите. Объркайте внимателно и излейте във формата, като внимавате бисквитите по стените да не падат. Сложете формата в найлоново пликче и я пъхнете във фризера за поне 1 час. След това можете да я извадите, за да декорирате вашата бананова торта. Освободете я от ринга и сложете каквато декорация желаете. Можете да разбиете сметана в друг цвят и да я шприцовате. Можете да използвате разтопен на водна баня шоколад. Сложете банани или друг вид плодове. Приберете в хладилника и сервирайте студена.
♦ Замразени шоколадови банани
Необходими продукти: 300 шоколад, 50 г масло, 3 банана
За поръсване - кокосови стърготини и захарни топчета
Начин на приготвяне: Бананите се обелват и се режат на кръгчета с дебелина 1 сантиметър. Шоколадът се разтопява на водна баня. След като се разтопи, съдът се сваля от огъня и в шоколада се добавя маслото. С помощта на вилица кръгчетата банани се топват в шоколада. Половината резенчета се овалват в кокосови стърготини, останалите - в захарни топчета. Слагат се върху фолио, покриват се с прозрачно фолио и се оставят във фризера за 3 часа. Съхраняват се до 3 месеца.
♦ Мъфини
Необходими продукти: 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 пакетче ванилия, 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1/2 ч.ч. олио, 3 банана
Начин на приготвяне: Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията. Яйцето и захарта се разбиват на пяна. Добавят се олиото и киселото мляко. Сместа се разбърква добре. Постепенно и при непрекъснато бъркане се добавя и брашното. Обелените банани се намачкват с вилица и се изсипват към сместа. Разбърква се добре, но с лъжица, не с миксер. Във всеки
♦ Кейк с извара
Необходими продукти: 6 яйца, 5 банана, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. захар, 2 ч.ч. брашно, 60 г масло, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 250 г извара, 4 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне: Жълтъците се отделят от белтъците и се претриват заедно с разтопеното масло и захарта. След това се разбиват заедно с прясното мляко. Прибавя се брашното, размесено със содата за хляб. Разбърква се до получаването на гладко кейково тесто. Слага се изварата (250 г) и 1 смачкан банан и пак се бърка, докато сместа стане хомогенна. Правоъгълна тавичка се намазва с масло и се поръсва с галета. В нея се изсипва половината от кейковото тесто и се заглажда. 3 от бананите се поставят цели хоризонтално върху тестото. Отгоре им се изсипва втората част от него и пак се заглажда. Пече се на умерена фурна до пълна готовност. Белтъците се разбиват на твърд сняг заедно със захарта (3 с.л.) и лимоновия сок (4 с. л.). Прибавя се и последният смачкан банан и пак се разбива. С банановия сняг се намазва отстрани и отгоре охладеният и изваден от формата за печене кейк. Връща се обратно във фурната и се пече, докато снежната му глазура получи златист загар отгоре. Поднася се охладен, нарязан на порционни парчета.
♦ Банани в шоколад
Необходими продукти: 2 банана, 100 г черен шоколад, 1 ч. ч. бадеми
Начин на приготвяне: Всеки банан се разрязва хоризонтално на 3-4 части. Шоколадът се разтапя на водна баня. Бананите се набождат на дървени пръчици за сладолед, поливат се с шоколад и се овалват в счуканите на едро бадеми. Поставят се върху алуминиево фолио и се слагат в хладилник, за да стегне шоколадът.
Все още няма коментари