Дюлите са едно от богатствата на есента, но често да пренебрегвани. Специфичното усещане, което оставят на вкусовите ни рецептори, доста след като вече сме хапнали от тях, се дължи главно на танина, който е отличен антисептик. Дюлите са страшно полезни при най-различни възпаления и инфекции, като се тръгне от дихателните пътища, мине се през стомашно-чревния тракт, и се стигне до бъбреците и пикочните пътища. Макар да са плод, са изключително подходящи за приготвяне на основни ястия и присъстват в редица национални кухни, като персийската и сирийската.
Пълнени с телешко
ПРОДУКТИ: 3 големи дюли, 350 г смляно месо от телешка плешка, 2 скилидки чесън, 30 г пресен джинджифил, 2 глави лук, 1 яйце, 1 люта чушка, 2 с. л. олио, 600 мл пилешки бульон, 4 стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Дюлите се режат наполовина, почистват се и се варят, докато леко омекнат – около 20 минути. Каймата се смесва с настърганите лук и джинджифил, яйцето, стрития на паста чесън, олиото, накълцаната чушка, сол и пипер на вкус. Дюлите се пълнят с каймата и се подреждат в тава, а в нея се налива бульонът. Тавата се покрива с фолио и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути с фолиото и още 20 минути без фолиото. Печените дюли се поднасят с наситнен магданоз.
С пиле
ПРОДУКТИ: 4 цели пилешки бутчета, 2 дюли, 4 скилидки чесън, 1 ч. ч. пилешки бульон, 1/2 ч. ч. бренди, 50 г краве масло, 50 мл олио, 4 с. л. захар, 1 ч. л. сух естрагон, 1/2 ч. л. кориандър, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бутчетата се разполовяват и се отстранява излишната мазнина. В съд се загряват олиото и маслото и в него се запържва месото от едната страна. Овкусява се със сол и черен пипре, прибавя се чесънът и се обръща. Деглазира се с брендито, овкусява се с естрагон и кориандър и се налива бульонът. Дюлите се обелват, семките се отстраняват и плодовете се нарязват на кубчета. Сипват се върху пилето и се поръсва с половината от захарта. Ястието се похлупва и се оставя да се готви на слаб огън до готовност – около 45 минути. Останалата захара се карамелизира до тъмно карамелен цвят. Готоворо ястие се залива с карамела и се поднася.
Сладка баница
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори печени на сач, 3–4 дюли, 1 ч. ч. жито (грухана пшеница), 1/2 ч. ч. счукани орехи, 50 г захар, 1/2 ч. ч. мед, 2 ванилии, 1 ч. л. канела, 3 ч. ч. студена вода. За сиропа: 100 г захар, сокът и кората от 1/2 лимон, 100 мл вода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Житото се измива и се слага да се вари с водата за 40 минути. След това съдът се сваля от котлона и се оставя затворен, докато житото набъбне и поеме водата. Когато е готово се сипва в купа и към него се прибавят меда, канелата, орехите и ванилиите. Дюлите се почистват, нарязват се на кубчета и се задушават в малко вода заедно със захарта. Те също се слагат при житото. Всичко се разбърква. Корите се разгъват и във всяка се слага от плънката. Завиват се на руло. Подреждат се в тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, до златисто. Баницата се изважда, напръсква се с вода и се покрива с кърпа да омекне. Продуктите за сиропа се слагат в съд на котлона. Изчаква се течността да кипне и захарта да се разтопи. Баницата се залива и се оставя добре да попие преди да се поднесе.
Мързелив щрудел
ПРОДУКТИ: 4 големи ябълки, 4 големи дюли, 100 г пълномаслен маргарин, 100 г орехови ядки, 1-2 ч. л. канела, сокът от 1 лимон, 1 ч. ч. царевичен грис, 1 ч. ч. кафява захар, 1 ч. ч. брашно.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ябълките и дюлите се нарязват, почистват се и се настъргват. Настърганите плодове се поливат с лимонов сок, ароматизират се с канела, поръсват се с нарязаните надребно орехови ядки и се разбъркват. Царевичният грис, кафявата захар и брашното се смесват в купа и се разбъркват добре. В намазана с маргарин тава се разпределя 1/3 от сухата смес, покрива се с 1/3 от плодовете и пластовете се редуват, докато продуктите се изчерпят. Накрая щруделът се полива с разтопен маргарин. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути.
София 10°
Видин 12°
Враца 12°
Русе 13°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари