Големите Великденски пости тази година започват на 27 февруари и продължават до 16 април. 40-дневният пост е спазван от редица хора с различни подбуди, но менюто по време на периода често се оказва предизвикателство. С изключването на всички животински продукти от храненето кръгът от рецепти значително се стеснява, но все пак има редица вкусни деликатеси, с които да внесете разнообразие на трапезата.
Карфиолена супа
ПРОДУКТИ: 1 голяма глава карфиол, 4 скилидки чесън, 2 малки глави лук, 200 г царевичен хляб, 1 л зеленчуков бульон, 80 мл зехтин, 1 ч. л. кориандър (зърна), 1 ч. л. кимион (зърна), 1 ч. л. лют червен пипер, 1 ч. л. сминдух, 1 ч. л. куркума, 1/2 с. л. къри, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Карфиолът се накъсва на розички. Кориандърът и кимионът се запичат на сух тиган и след това се стриват в хаванче заедно със сминдуха. Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват в тенджера със сгорещения зехтин. Овкусява се със стритите подправки, куркумата и червения пипер. Налива се бульонът, прибавя се и карфиолът. Оставя се да къкри на слаб огън, докато зеленчуците омекнат. Супата се пасира, подправя се със сол и черен пипер. Хлябът се нарязва на кубчета, овкусява се с къри и се запържва в зехтина. Супата се сервира с крутоните.
Пица
ПРОДУКТИ: 300 г брашно, 130 мл топла вода, 50 мл зехтин,1 щипка сол, 1 ч. л. риган, 2 ч. л. суха мая, 1 ч. л. захар, зехтин за намазване. За плънката: 30 мл зехтин, 2 връзки пресен лук, 200 г домати на кубчета (от консерва), 200 г маслини, 1 щипка риган.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маята се разтваря със захарта в част от водата и се оставя да шупне. Брашното се смесва със солта и ригана. Добавят се останалата вода, зехтинът и втасалата мая и се замесва меко и еластично тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си. Плънката се приготвя, като доматите, нарязаният лук, разполовените маслини, риганът и зехтинът се готвят в тиган за около 10-15 минути, след което се охлаждат. Тестото се разточва и отгоре се разпределя плънката. Пицата се слага в сгорещена тава с дебело дъно и се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 15 минути. Маже се със зехтин и се сервира.
Чомлек
ПРОДУКТИ: 100 г картофи, 1 стрък пресен лук, 1 к. ч. бульон, 1/2 ч. л. черен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч. л. червен пипер, 1 с. л. брашно, 1 глава чесън, 100 г маслини, 4 домата, 1 к. ч. олио, 2 големи глави лук, 1 кг арпаджик, сол и чубрица на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на ситно и се задушава в сгорещеното олио до златисто. Прибавят се доматите, обелени и настъргани на едро ренде, заедно с предварително обеления арпаджик, нарязаните на ситно скилидки чесън, нарязаният на кубчета картоф, маслините, червеният, черният пипер и дафиновият лист. Налива се вода, колкото да ги покрие, след това се сипва бульонът, посолява се и се прибавя стрита чубрица. Ястието се задушава на слаб огън. Когато лукчетата омекнат, се прибавя брашното, предварително препечено на сух тиган и размито с 1 к. ч. хладка вода. Ястието се задушава още десетина минути и се сервира, гарнирано с нарязания на ситно пресен лук.
Кекс със сладко
ПРОДУКТИ: 600 г брашно, 150 г захар, 2 ч. л. сода бикарбонат, 400 мл вода, 100 г орехи, 240 г домашно сладко (сливи, череши), 200 мл олио, кората от 1 портокал, 1/2 ч. л. канела, олио за намазване, брашно за поръсване, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В сладкото се слага содата и престоява 10 минути. В купа се смесват ореховите ядки, нарязани на едро, настърганата кора от портокал, олиото, канелата, брашното, захарта и водата (трябва да е хладка). Прибавя се сладкото и се разбърква добре с лъжица. Сместа се изсипва в намазана с олио и посипана с брашно форма за кекс. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 35 минути. После внимателно с нож се отделя от формата. Когато изстине, се поръсва с пудра захар и се нарязва на парчета.
Все още няма коментари