Новогодишната трапеза е добре да бъде пищна и отрупана, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин – да има изобилие. Задължително на масата трябва да присъстват месо, чесън, жито, мед, орехи, различни видове ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове. В средата на празничната трапеза трябва да се постави борова клонка. Разбира се, на централно място трябва да бъде и баницата с късмети. Традицията повелява най-старият човек в къщата да я завърти три пъти. След това всеки взема парчето, което е срещу него. Не забравяйте, че баницата се разрязва, след като е настъпила Новата година.
Джолан в гювеч
ПРОДУКТИ: 1,2-1,5 кг телешки джолан, 1 голяма кисела зелка, 2-3 моркова, 300 мл вода, 250 г доматено пюре, 2 с. л. червен пипер, 2 с. л. черен пипер, 2 големи глави лук, 1 глава чесън, 1-2 дафинови листа, краве масло.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се нарязва на едро и се запържва за 3-5 минути, с много малко мазнина, само колкото да промени цвета си. Зелето се нарязва, слага се в голям съд и се разбърква добре с останалите продукти и подправки. На дъното на голям глинен гювеч се сипва половината зеле. Отгоре се слагат парчета месо и останалото зеле. Наливат се 300 мл студена вода и гювечът се похлупва. Може да сложите и повече вода, ако искате ястието да бъде с повече сос. Гювечът се поставя в студена фурна и температурата се настройва на 250 градуса. Пече се 10-15 минути (или докато кипне). След като ястието започне да къкри, температурата се намалява на 130-140 градуса. Пече се 4 часа, като на третия час фурната се отваря, за да сте сигурни, че ястието няма да се препече. Гювечът се отхлупва и се добавят половината масло, черният и червеният пипер. Пече се още 30-40 минути без капак.
Бухнала баница
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори (500 г), 300 г сирене, 5 яйца, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 ч. ч. газирана вода, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 4 с. л. олио, 40 г краве масло.
ПРИГИТОВЛЕНИЕ: Корите се разделят на две. Две кори от единия куп се мажат с олио, слагат се една върху друга, поръсва се сирене и отново се слагат намазани с олио кори. Реди се така докато свършат корите. Навива се на руло и се оставя настрани. Същата процедура се прави и с втората купчинка кори. Двете рула се нарязват на около 2 см. В тава, застлана с хартия за печене или намазана с мазнина, се редят изправени всички нарязани рула. Може да се оставят на разстояние според големината на тавата. Поръсва се с останалата мазнина. В купа се разбиват с вилица яйцата, добавят се и киселото мляко с угасената в него 1/2 ч. л. сода бикарбонат, газираната вода и щипка сол. Със сместа се залива баницата, бавно, за да се напоят всички розички равномерно. Накрая се слага по парченце краве масло върху всяка розичка. Пече се до златисто на 170-180 градуса.
Греяно вино
ПРОДУКТИ: 1 бутилка червено вино (750 мл), 150 г захар, 40 г корен джинджифил, 2 портокала, 4 шушулки кардамон, 4 зърна карамфил, 2 пръчки канела.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Виното и около 300 мл вода се смесват и се ароматизират с канелата, карамфила, смачканите шушулки кардамон и настъргана портокалова кора. Прибавя се обеленият и нарязан на шайби джинджифил. Налива се сокът от цитрусите и се поръсва със захарта. Загрява се на умерен огън до точката на кипене и се оставя на котлона около 10 минути, не трябва да кипи. Прецежда се и се сервира горещо.
Бърза баклава
ПРОДУКТИ: 500 г кори за баница, 250 г орехови ядки, 1 лимон, 200 г захар, 2 с. л. краве масло, краве масло за намасляване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разтопява в тиган и се оставя да изстине. В намаслена тавичка се слагат две слепени кори и се поръсват със счуканите предварително орехи. Реди се втори ред и така, докато най-отгоре остане кора, която се залива с останалото масло и баклавата се разрязва на порции. Пече се около 12 минути на 200 градуса, до златистокафяво. През това време от лимона, захарта и 300 мл вода се приготвя сиропът (за да се подсили вкусът на лимон, може да се използва настърганата му кора). Когато се изпече, баклавата се оставя да изстине и се сиропира обилно. Преди поднасяне се оставя за около 1 час в хладилник.
Все още няма коментари