Традицията повелява на Гергьовден на трапезата задължително да има агнешко, което се дава като жертва на светеца покровител. За да има здраве и берекет в дома, освен агне на масата трябва да присъстват възможно най-много зеленолистни. Например зелена салата, свеж, пресен лук и репички. Добре е да има още обреден хляб – питка, или пък вита баница със сирене и извара.
Ракиена разядка
ПРОДУКТИ: 400 г пълномаслена извара, 4 скилидки чесън, 1/2 ч. л. червен пипер, 1 люта чушка, 1/2 връзка копър, 50 мл зехтин, 50 г орехи, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Орехите се запичат за 5-8 минути на 200 градуса и се накълцват. Яйцата се сваряват за 9 минути. Охлаждат се, обелват се и се настъргват. Чесънът се прави на паста. Чушката се нарязва на ситно. Копърът се наситнява. В купа се смесват наситнената чушка, изварата, чесънът, яйцата, копърът, солта, черният пипер, червеният пипер, орехите, налива се зехтинът и се разбърква.
Крехко агнешко с билки
ПРОДУКТИ: 1/4 агне, 1 бр. агнешки комплект, 150 г дългозърнест ориз, 130 г краве масло, 100 г спанак (почистен), 80 г сушени сливи (без костилки), 1 връзка пресен чесън, 1 връзка пресен лук, 1 връзка джоджен, 1 с. л. пушен червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Всички агнешки дреболии, без черния дроб, се сваряват и се нарязват на ситно. Черният дроб също се нарязва. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 50 г масло. Сипва се оризът, поръсва се с червения пипер, наливат се 400 мл вода и се готви, докато оризът набъбне. Добавят се наситнените листа спанак, дреболиите, нарязаните сини сливи, накълцаният джоджен, сол и черен пипер. Разбърква се и след няколко минути се дърпа от огъня. С помощта на нож се оформя джоб, който се пълни със сместа и се зашива с конец. Агнешкото се маже с останалото масло и се овкусява със сол и черен пипер. Поставя се в тава върху решетка, като се налива и около 1 л вода. Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор до готовност – 3 часа и половина. След това температурата се увеличава на 220 градуса, фолиото се отстранява и месото се запича, докато се зачерви.
Вита баница с лапад
ПРОДУКТИ: 1 пакет кори за баница (500 г), 150 г пресен лук, 150 г лапад, 150 г краве масло, 3 яйца, 300 г краве сирене, 150 г кисело мляко, 1 ч. л. сода за хляб, 50 г маргарин за намазване на тавата.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се почиства, измива се и се реже на колелца. Запържва се за 3-4 минути в 50 г от маслото, като към него се добавя измитият и нарязан лапад да се задуши за 1-2 минути. След като се дръпне от огъня, се оставя да изстине и се добавя към разбитите яйца, смесени със сиренето, киселото мляко и содата. Корите се отделят внимателно, останалото масло се разтопява и с помощта на лъжица фино се намазва първата кора. След това отново с лъжица се нанася от сместа и се разнася в права линия до края на кората. Завива се стегнато руло. По същия начин се приготвят и останалите кори, като в намазнената с маргарина тава се оформя навита баница. Ако е останало масло, баницата се намазва отгоре. Пече се около 20 минути в загрята на 220 градуса фурна. Тавата трябва да е кръгла, за да се оформи истинска вита баница.
Козуначена торта с ягоди
ПРОДУКТИ: 800 г козунак, 250 г ягоди за украса, олио за намазване. За крема: 1,2 кг заквасена сметана, 250 г ягоди, 1 шушулка ванилия, 1 консерва подсладено кондензирано мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кремът се приготвя, като заквасената сметана се разбърква с ванилията и кондензираното мляко. Половината от ягодите се режат на кубчета. Козунакът се реже на еднакви по дебелина филии. Дъното и стените на форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно се намазват с олио и се покриват с хартия за печене. Около 1/3 от козунака се подрежда на дъното на формата. Отгоре се слагат половината нарязани ягоди, а върху тях – 1/3 от крема. Следва ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем и така, докато свършат продуктите. Накрая се маже с крем, от който се заделя малка част за стените. Тортата се оставя в хладилник за 8 часа. След това се освобождава от формата и стените се мажат със заделения крем. Украсява се с останалите ягоди, нарязани на парчета.
Все още няма коментари