Картофите са култура, любима на българите. Те присъстват в редица емблематични български рецепти. Трябва обаче да се знае, че с времето, нивата на витамини в тях се понижава. От това следва, че пресните картофи са по-полезни от старите. В пресните пролетни картофи се съдържа значително по-високо количество витамин С, а от другите витамини по-значимо са представени В1, РР, К и др. За сметка на тях, целулозата е едва 0.5%. Освен това, в младите и пресни картофи токсичните химикали са по-малко, тъй като те просто не се обработват с такива. Сезонът им тепърва започва, а разнообразието от рецепти, които можем да приготвяме с тях, е наистина необятно.
С цяло пиле
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 800 г дребни пресни картофи, 200 г заквасена сметана, 500 мл пилешки бульон, 2 тиквички, 1/2 лимон, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка пресен естрагон, 2 с. л. горчица, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилето се овкусява със сол и черен пипер. Намазва се със смес от накълцан естрагон и горчица. Слага се в тава, заедно с картофите, овкусени със сол и черен пипер. Налива се бульонът и се пече около 45 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор. Добавят се тиквичките, почистени от семките и нарязани на парчета, както и нарязаният наедро пресен лук. Върху зеленчуците се излива сметаната, разбита с малко топла вода. Пилето се полива с лимонов сок и се допича на 190 градуса с вентилатор, до готовност – около 40 минути.
Печени в пакет
ПРОДУКТИ: 300 г пресни дребни картофи, 1 връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1 връзка моркови, 100 г грах (замразен), 100 г чери домати, 1 тиквичка, 1 ч. л. риган, 70 мл зехтин, 20 мл бял винен оцет, 4 стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват много добре и се режат на шайби. Морковите се обелват и се режат косо. Пресният чесън се наситнява. Лукът се реже на парчета с дължина от около 4 см). Тиквичката се измива и се реже на кубчета. Нарязаните зеленчуци се смесват в купа. Прибавят се чери доматчетата и грахът, предварително размразен на стайна температура. Зеленчуците се овкусяват със зехтина, оцета, сол, ригана и черен пипер. Разбъркват се. Разпределят се върху 4 листа алуминиево фолио. Завиват се стегнати пакети. Пакетите се поставят в тава и се пекат 35 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор). Пакетите се отварят и във всеки се слага по едно рохко сварено яйце. Поръсват се с накълцания магданоз и се сервират.
Пролетна яхния
ПРОДУКТИ: 500 г пресни дребни картофи, 500 г замразен грах, 50 г спанак, 2 скилидки чесън, 1 връзка пресен магданоз, 1 ч. л. захар, 1 глава лук, 500 мл зеленчуков бульон, 2 с. л. доматен концентрат, 2 с. л. зехтин, 1 дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се доматеният концентрат и се запържва леко. Налива се бульонът и се пуска дафиновият лист. Изсипват се картофите, нарязани на четвъртинки. Варят се на слаб огън около 10 минути, след което се сипва и грахът. Овкусява се със захар и се готви още 5–10 минути. Накрая се слага накълцаният спанак и след 2–3 минути се изключва котлонът. Ястието се поръсва с накълцан магданоз и се подправя със сол и черен пипер.
Със сирена на фурна
ПРОДУКТИ: 1 кг дребни пресни картофи, 125 г сирене „Моцарела“, 60 г краве масло (със стайна температура), 50 г кашкавал, 50 г крем сирене, 1 връзка магданоз, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се измиват добре, разбъркват се с маслото и се овкусяват със сол и черен пипер. Прехвърлят се в тава, застлана с пергаментова хартия и се пекат около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Чесънът се стрива на паста с малко сол. Магданозът се наситнява. Моцарелата се накъсва, а кашкавалът се настъргва. Крем сиренето се разбърква с половината от магданоза, чесъна, другите сирена. Сместа се изсипва върху картофите и се допичат до златисто. Поръсват се с останалия магданоз и се сервират.
Все още няма коментари