Морковите са един от най-подценяваните зеленчуци в българските кулинарни традиции. Освен за салати, добавки към супи и основни ястия те са чудесна основа за приготвянето на апетитни и вкусни домашни печива, независимо дали обичаме солени или сладки такива. Суров или варен, печен или задушен, морковът притежава отлични вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Те са били известни и тачени още от древните гърци, а знаменитите лекари Хипократ и Гален ги посочват като един от най-качествените зеленчуци.
Пай
ПРОДУКТИ: 8 яйца, 2 стръка праз, 3 моркова, 2 скилидки чесън, 2 с. л. прясно мляко, 1/2 връзка естрагон, 3 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите и чесънът се нарязват на ситно, а празът – на шайби. В тиган с огнеупорна дръжка се загрява зехтинът и зеленчуците се запържват. Яйцата се разбиват и към тях се добавят млякото и наситненият естрагон. Овкусяват се със сол и черен пипер, сипват се при зеленчуците и се разбърква. Тиганът се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Паят се пече около 10 минути, изважда се от фурната, реже се на триъгълници и се поднася.
Домашна баница
ПРОДУКТИ: 4 ч. ч. брашно, 1 яйце, 2 с. л. зехтин, 1 с. л. оцет, 300 мл вода, 1 щипка сол, зехтин за намазване. За плънката: 300 г овче сирене, 4 моркова, 2 глави лук, 2 с. л. зехтин, 4 яйца (размер L), 1 ч. ч. кисело мляко, зехтин за намазване, 2 яйца за намазване, прясно мляко за намазване, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното, солта, зехтинът, яйцето и оцетът се смесват в купа. Постепенно се налива водата (трябва да е хладка) и се бърка, докато продуктите се съберат и се получи меко тесто. Прехвърля се на плот и се меси до получаването на гладко тесто. Готовото тесто се разделя на две части, които се оформят като фитили. Намазват се със зехтин и се оставят да починат за около 15 минути, покрити с кърпа. Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде, лукът се нарязва на полумесеци. Запържват се в зехтина и се овкусяват със сол и черен пипер. Когато зеленчуците омекнат, след около 5 минути, се отстраняват от огъня и се оставят леко да се охладят. В купа леко се разбиват яйцата, към тях се натрошава овчето сирене и се добавя киселото мляко. От всеки фитил тесто се оформят 12 топчета, които се разточват на питки с диаметър около 15 см. Всяка питка се намазва със зехтин и се слагат по 3 една върху друга. Всяка купчина питки се разточва на кора с големина на тавата – кръгла. Върху корите се разпределя от морковената смес, след това от яйчената. Завиват се рула. В тавата се слага намокрена хартия за печене, намазва се със зехтин. В нея се редят рулата, като витата баница. Баницата се намазва със зехтин и с разбитите яйца. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 55 минути. Когато се извади, се намазва с прясно мляко и се завива с кърпа.
Щрудел
ПРОДУКТИ: 3 фини точени кори, 500 г моркови, 125 г краве масло, 100 г захар, 30 г стафиди, 250 мл кондензирано мляко (неподсладено), 2 шушулки кардамон, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Запържват се в около 100 г от маслото на слаб огън. Когато започнат леко да се карамелизират, се налива кондензираното мляко. Добавят се и счуканите семенца от шушулките кардамон, стафидите и захарта. Готви се около 20 минути. Оставя се да се охлади. Три кори се разделят наполовина. Всяка половинка се маже с част от останалото масло. Поръсва се с морковите. Навиват се рула. Подреждат се в тава и се пекат около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Поръсват се с пудра захар, нарязват се и се поднасят.
Торта
ПРОДУКТИ: 500 г моркови, 300 г брашно, 200 г захар, 3 яйца, 50 г орехи, 10 г бакпулвер, 1 ч. л. канела, 100 мл олио, 1 щипка сол. За крема: 500 г крем сирене, 200 г пудра захар, 150 мл течна животинска сметана, кората от 1 портокал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се настъргват и се смесват с натрошените орехи. Добавят се всички останали продукти за блата, като яйцата са предварително разбити. Бърка се с ръце до хомегенна смес. Тя се пресипва в намазнена форма, в която е сложена хартия за печене и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор за 40-45 минути. Когато блатът е готов, се оставя да изстине и се разрязва напречно на две. Сметаната се разбива леко с миксер, без да става пухкава. Сиренето се разбива с пудрата захар и се смесва със сметаната и настърганата кора от портокала. Разбърква се леко с шпатула. Едната половина на блата се слага за основа на тортата и се намазва с половината от крема. Покрива се с втория блат и цялата торта се намазва с останалия крем. Отгоре тортата се поръсва обилно с орехи. Оставя се да престои в хладилник за няколко часа.
Все още няма коментари