Спагетите са една от най-популярните храни в целия свят, обичани от много и консумирани с различни сосове. Те са с високо съдържание на въглехидрати, но това не е задължително да ги класифицира като лоша храна. Макаронените изделия и паста от твърди сортове пшеница са нискокалорични и съдържат по-голямо количество бавно усвояеми въглехидрати. Така глюкозата в организма се поддържа по-дълго време на необходимото ниво, като калоричността на консумираните изделия остава сравнително ниска.
С кайма и маслини
ПРОДУКТИ: 400 г спагети, 400 г кайма, 150 г маслини (без костилки), 80 г кашкавал, 100 мл бяло вино, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 4 с. л. сол, 1 ч. л. сух риган, 1 щипка лют червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пастата се вари в голямо количество вода (4 л) заедно със солта. Каймата се запържва в сух сгорещен тиган, като се бърка непрекъснато – трябва да се образуват златистокафяви трохи. Добавя се наситненият лук и се оставя да се карамелизира. Прибавя се нарязаният на ситно чесън и щом се позапържи, се налива виното. Когато алкохолът се изпари, в съда се сипва 1 черпак от водата от варенето на пастата. Прибавят се маслините, риганът и лютият червен пипер. Слагат се спагетите и се готви още 1-2 минути. Поднася се с настърган кашкавал.
Запечени
ПРОДУКТИ: 250 г спагети, 1 с. л. олио, 2 скилидки чесън, 4 с. л. лютеница, 150 г кашкавал, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 глава лук, 3 кренвирша, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Спагетите се сваряват в подсолена вода. Чушките и лукът се нарязват на малки кубчета и се запържват около 4-5 минути (докато омекнат) в дълбок тиган с нагорещеното олио. След това се слагат нарязаните на кръгчета кренвирши и накълцаният чесън, разбърква се около минута и се добавят лютеницата и 50 мл вода. Всичко се смесва със спагетите и се прехвърля в тавичка. Отгоре се настъргва кашкавалът и се пече около 5 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
С босилек
ПРОДУКТИ: 1 пакет спагети, 200 г кашкавал, 200 г сирене, 1 зелена чушка, 1 домат, 10 листа босилек, 6 с. л. зехтин, перата на 2-3 стръка лук.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Спагетите се сваряват в кипнала подсолена вода. Кашкавалът и сиренето се настъргват на ситно ренде и се смесват в купа. Добавят се нарязаните на ситни парченца чушка и домат. Спагетите се отцеждат и се разбъркват със сирената и зеленчуците. Овкусяват се със зехтин и нарязани листа босилек.
Сервират се поръсени с нарязани пера пресен лук.
По неаполитански
ПРОДУКТИ: 1 пакет спагети, 2 глави лук, 4 скилидки чесън, 1/2 ч. л. захар, 1/2 ч. л. босилек, 1 ч. л. сол, 5-6 с. л. зехтин, 800 г стерилизирани домати.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Стерилизираните домати се пасират, а лукът се наситнява и се задушава за няколко минути в зехтина. Чесънът се накълцва и се изсипва при задушения лук. Разбърква се, залива се с пасираните домати и се оставя да ври около 10 минути. Накрая се подправя със захарта, солта и босилека. Спагетите се сваряват според описания върху опаковката начин, изцеждат се и изсипват при доматите. Всичко се разбърква добре и се сервира.
Все още няма коментари