Зеленият чесън е предпочитана добавка в много салати, баници, оризови ястия, яхнии, ястия с агнешко. Само 2 стръка от него ще направят много специална и свежа дори и най-простичката гозба. Освен заради кулинарната си стойност пресният чесън е желан и заради своите лековити свойства. Казват, че той е не по-малко ценен от чесъна на скилидки. Подобно на по-зрялата си форма, пролетният чесън има естествени антибиотични свойства, които го правят идеалната пролетно-лятна подправка за подсилване на имунитета. Освен това той подобрява храносмилането, работата на сърцето и намалява риска от развитие на рак.
Солен пай
ПРОДУКТИ: 1/2 глава лук, 250 г печурки, 3 с. л. зехтин (+ за намазване), 3 малки тиквички, 250 г крем сирене, 6 яйца, 50 мл животинска сметана, 2 стръка пресен чесън, 3-4 стръка пресен босилек, сол и черен пипер на вкус, 3 печени червени чушки, 300 г кашкавал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се наситнява. Печурките се обелват и се нарязват на филийки. Лукът и гъбите се сотират в 1 с. л. зехтин и се изваждат. В същия съд, в останалия зехтин се запържват нарязаните на шайби тиквички. Крем сиренето се разбива с яйцата и сметаната. Добавят се наситнените чесън и босилек, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква. Към сместа се добавят запържените зеленчуци и чушките, нарязани на ивички. Сипва се и настърганият кашкавал и се разбърква добре. Сместа се изсипва във форма с махащо се дъно и с диаметър от 26 см, застлана с пергаментова хартия и намазана по стените със зехтин. Пече се 1 час в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор. Оставя се леко да се охлади, нарязва се и се поднася.
Баница
ПРОДУКТИ: 250 г брашно, 1 с. л. оцет, 1 щипка сол. За плънката: 500 г спанак, 50 г бисерен ориз, 4 стръка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1 връзка копър, сол на вкус, брашно за разточване, зехтин за мазане.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се смесват брашното и солта, наливат се 120 мл вода и оцетът. Замесва се гладко, средно твърдо тесто. Оставя се да почине за поне 30 минути. Спанакът се попарва с гореща вода, отцежда се много добре и се нарязва на ситно. Лукът, чесънът и копърът се накълцват и се разбъркват със спанака. Оризът се сварява до полуготвност. Отцежда се от излишната вода и се добавя към спаначената смес. Посолява се. Тестото се разделя на 4 топки и всяка се разточва на тънка кора върху набрашнен плот. В намазана със зехтин тава се слага една кора, маже се със зехтин и се разстила втората. Разпределя се цялата плънка. Покрива се с третата кора и се маже със зехтин.Захлупва се с последната кора, стърчащите краища се изрязват и пак се маже със зехтин. Баницата се пече 35-40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Нарязва се и се сервира.
Супа
ПРОДУКТИ: 2 връзки пресен чесън, 1 глава лук, 30-40 г маргарин, 2 с. л. картофено пюре на прах, 1 зеленчуков бульон, магданоз за поръсване, 150-200 г картофи, 50-80 г козе сирене, 1-2 с. л. зехтин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В тенджера се сгорещява маслото, сипва се нарязаният на колелца чесън, захлупва се и тенджерата се оттегля от котлона. Лукът се нарязва на ситно, прибавя се при чесъна и когато се запържи леко, се залива с около 1 л гореща вода. Кипва се. След това се поръсва с бульона и се оставя да къкри 10 минути. Сипва се картофеното пюре и се разбърква, докато се сгъсти леко. Картофите се обелват, настъргват се на едро ренде и през цедка се отцеждат добре от водата. В тиган се сгорещява зехтин, със супена лъжица се поставя от настърганите картофи и се оформят тиганици. Отгоре се поръсват с настъргано козе сирене и се покриват с още 1 с. л. от картофите. Пържат се по 4-5 минути на умерен огън. Всяка порция супа се поръсва с нарязан на ситно магданоз. Поднася се с картофените тиганици.
С пиле в гювеч
ПРОДУКТИ: 4 цели бутчета, 125 г краве масло, 4 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 връзка магданоз, 100 г бейби спанак, 40 г сушени домати (в мазнина), 2 стръка пресен риган, 200 мл прясно мляко, 100 мл бяло вино, 50 г брашно, 1 дафинов лист, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер на зърна, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Разделете бутчетата на горни и долни. Отрежете капачетата на долните бутчета. Овкусете със сол и черен пипер. Нарежете на едро лука, чесъна, спанака, магданоза, ригана и сушените домати. Запечете брашното в сух тиган. В купа разбъркайте месото със зелениите, брашното, червения пипер, черния пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Прехвърлете сместа в гювеч. Подредете бутчетата отгоре. Залейте с млякото и виното. Ако има нужда, налейте вода. Залейте с разтопеното масло. Похлупете и печете на 150 градуса с вентилатор за 2 часа. След това махнете капака и запечете до златисто.
Все още няма коментари