Печеното пиле е чудесна идея за основно ястие, което се харесва на всички, тъй като всеки може да избере както своята любима част от пилето, така и с каква гарнитура да го похапне. Освен това печеното пиле на фурна се приготвя много лесно и не изисква никаква предварителна обработка. Има обаче някои тънкости в приготовлението, които допринасят за перфектния вкус и го правят дори по-добър от този на купешките пилета на грил.
С пресни картофи
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 800 г дребни пресни картофи, 200 г заквасена сметана, 500 мл пилешки бульон, 2 тиквички, 1/2 лимон, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка пресен естрагон, 2 с. л. горчица, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилето се овкусява със сол и черен пипер. Намазва се със смес от накълцан естрагон и горчица. Слага се в тава заедно с картофите, овкусени със сол и черен пипер. Налива се бульонът и се пече около 45 минути в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор. Добавят се тиквичките, почистени от семките и нарязани на парчета, както и нарязаният на едро пресен лук. Върху зеленчуците се излива сметаната, разбита с малко топла вода. Пилето се полива с лимонов сок и се допича на 190 градуса с вентилатор, до готовност – около 40 минути.
С бира
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 150 г краве масло, 3-4 стръка мащерка, 1/3 връзка див лук, кората от 1 лимон, 500 мл бира, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилето се измива и се подсушава. Кожата се отделя от месото с пръсти. 100 г от маслото (оставено на стайна температура), се разбърква с наситнения див лук, мащерката и настърганата кора от лимона. Между кожата на пилето и месото се намазва от маслената смес. Пилето се слага в тава със скара, облива се с половината от бирата и се овкусява със сол и черен пипер. Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята на 150 градуса фурна без вентилатор за 1 час и 30 минути. На всеки 15-20 минути се отвива и се маже с останалите масло и бира, предварително смесени. Сосът от печенето се сервира в купичка с пилето.
Пълнено с ароматен ориз
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 200 г бисерен ориз, 3 моркова, 1 глава лук, 100 г черни маслини (без костилка), 4-5 големи пресни гъби, 250 мл бяло вино, 1 с. л. горчица, 3 скилидки чесън, 1 ч. л. мащерка, 80 г краве масло, 1 ч. л. риган, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се обелват, нарязват се на ситно и се задушават с вода. След като морковите леко се задушат, се добавят нарязаните на шайби лук и гъби. Зеленчуците се задушават, докато омекнат. Оризът се измива и се добавя към зеленчуците. Сипва се виното и съдът се похлупва, докато оризът поеме течността. Добавят се маслините и скилидките чесън. Горчицата се смесва с маслото, ригана и мащерката и пилето се намазва добре отвътре и отвън с тази смес. Пълни се с плънката и се зашива (или се затваря с клечки за зъби). Слага се в тава и се пече 1 час и 30 минути, като периодично се полива със соса от печенето.
Мариновано по американски
ПРОДУКТИ: 1 цяло пиле, полуразрязано на две, 60 мл оцет, 100 г сос барбекю, 2 скилидки чесън, 1 с. л. сол, 1 с. л. смлян черен пипер, 1 с. л. червен пипер, 1 ч. л. лук на прах.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Измийте и подсушете пилето. Направете маринатата от оцета, чесъна, барбекю соса в дълбока купа, сложете пилето вътре и отгоре затворете с прозрачно фолио. Сложете в хладилника за 1-2 часа. Извадете пилето от маринатата. В суха купа сложете останалите подправки, които не сте добавили в маринатата. Поставете пилето вътре и отъркайте добре, за да полепнат по него подправките. Печете в тава на 200 градуса в предварително загрята фурна за 1 час и 20 минути.
Все още няма коментари