Най-добрият ни приятел в жегата е сладоледът. Обичат го и малки, и големи. В хладилниците на магазините можем да намерим разнообразие от всякакви видове, без да се замисляме, че сладоледът всъщност никак не е труден за приготвяне и у дома. Предимството е, че може да бъде по наш вкус и, разбира се, няма да съдържа вредни консерванти, подобрители и оцветители.
Лешников
ПРОДУКТИ: 250 мл прясно мляко, 200 мл животинска сметана, 160 г захар, 80 г лешников тахан, 10 г ванилова захар, 2 жълтъка.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лешниковият сладолед се приготвя, като млякото се смесва със сметаната, ваниловата захар и захарта. Малка част се заделя в купа и се разбива с жълтъците. Останалата част се кипва. Когато захарта се разтвори, се добавя лешниковият тахан. Разбитите жълтъци се темперират и също се сипват в сместа, разбърква се и се оставя на слаб огън още 5 минути. След това се прецежда. Охлажда се. Охладената лешникова смес се бърка, докато се получи гъст крем. Кремът се изсипва в друг съд и се оставя във фризер за около 2 часа.
Шоколадов
ПРОДУКТИ: 250 мл прясно мляко, 200 мл животинска сметана, 200 г черен шоколад (75%), 140 г захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Шоколадовият сладолед се приготвя, като в касерола се кипват сметаната, млякото и захарта. Когато захарта се разтвори, се добавя наситненият шоколад. Вари се 5 минути на слаб огън, докато шоколадът се разтвори. Сместа се прецежда, охлажда се и се слага в подходящ съд. Бърка се, докато се образува гъст, студен крем. След това се прехвърля в друг съд. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя за около 2 часа във фризер, за да стегне добре.
С кайсии
ПРОДУКТИ: 1,4 кг кайсии, 250 г захар, 100 г печени кайсиеви ядки, 250 мл животинска сметана, 60 мл бренди, 1 с. л. мед, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кайсиите се почистват от костилките, слагат се в касерола със захарта и брендито и се готвят, докато се получи много гъсто пюре. Прецежда се и се охлажда. Смесва се със сметаната, меда и ванилията. Бърка се в машина за сладолед, докато се получи крем, а след това се прехвърля в метална купа, покрива се с прозрачно фолио и се слага във фризер. Сладоледът се сервира, като се поръсва с натрошени печени кайсиеви ядки.
Нуга с малини
ПРОДУКТИ: 370 мл готварска сметана, 60 мл студена вода, 60 г захар, 60 г мед, 50-60 г сурови бадеми, 4 белтъка, 1 ч. ч. малини (100 г), 1 с. л. захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бадемите се сипват в купа, заливат се с вряла вода и се изчаква да се охладят. След това се обелват (за целта може да се използва кухненска кърпа), изпичат се в сух тиган и се смилат на едри парчета. Белтъците се разбиват с миксер, като към края се добавя 1 с. л. захар. Приготвя се захарен сироп, като в тенджера се смесват 60 мл вода и 60 г захар. След като кипне, сместа се оставя да ври около 5 минути. За да се провери готовността на сиропа, малко от него се капва в съд със студена вода. Ако е готов, сиропът става на топче. Сиропът се налива на тънка струйка в белтъците, като те междувременно се разбиват с миксер. Охладената сметана се сипва в дълбока купа и се разбива с миксер, като към края се добавя медът. Белтъците се смесват със сметаната. Сипват се смлените бадемови ядки и се разбърква добре. В предварително намазана с олио форма за кекс се сипва част от сместа и по краищата се нареждат половината малини. Отгоре се разпределя част от останалия крем, още един ред малини и отново крем. Готовият десерт се оставя да стегне за 3-6 часа във фризер.
Все още няма коментари