Кебапът е сред най-старите храни. Смята се, че произхожда от Турция, когато войниците са използвали за скара късове от прясно убити животни, нанизани на мечове и поставени на огън. Днес има редица вариации на кебапа, повечето взаимствани именно от турската кухня. Предлагаме ви някои от най-известните от тях.
Тепси
ПРОДУКТИ: 750 г свински врат без кост, 500 г праз, 250 г бисерен ориз, 100 г мас, 30 мл оцет, 1/2 глава чесън, 1 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се нарязва на кубчета и се запържва в маста. Прибавя се ситно нарязаният праз и също се запържва. След това се слага и измитият ориз и също се запържва. Всичко се прехвърля в тава. Залива се с 1 л топла вода, овкусява се с червения пипер, сол и черен пипер и се разбърква. Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Чесънът се счуква и се смесва с оцета. Готовото ястие се поднася с чесновия оцет.
Султан
ПРОДУКТИ: 8 броя кори за баница, 800 г пилешко филе, 300 г гъби, 1 тиквичка, 1 морков, 2 с. л. доматено пюре, 1 глава лук, 4 скилидки чесън, 3 с. л. краве масло, сол, черен и червен пипер, кашкавал за поръсване. За соса: 2 с. л. краве масло, 1 с. л. брашно (с връх), 300 мл прясно мляко, сол, черен пипер, индийско орехче.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешкото месо и зеленчуците се нарязват на ситно. Маслото се разтопява в тиган и към него се добавя месото. Когато побелее, се слагат лукът и чесънът, след няколко минути се прибавят морковът, тиквичката, гъбите. Ястието се подправя с червен и черен пипер, разбърква се за 1-2 минути, добавя се доматено пюре и се залива с 1 ч. ч. топла вода. Посолява се и се оставя да покъкри, докато водата се изпари. В по-дълбока тенджерка се стопява маслото за бешамела. Когато се сгорещи, се дърпа от котлона и се прибавя брашното. При непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко. Връща се на котлона и се бърка, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. В супена купичка се поставя сгъната на две кора, а върху нея, напречно още една. Корите трябва да висят извън купичката, за да може да се завие с тях плънката. Купичката се пълни догоре с плънка и се загръща с корите. Притиска се добре и се обръща в намазнена тавичка.
Процедурата се повтаря с останалите продукти, като се получават общо 4 куполчета. Всяка порция се залива с 2-3 с. л. сос бешамел. Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След това се поръсва с настърган кашкавал и се запича до златисто.
Цариградски
ПРОДУКТИ: 600 г телешко месо от врат, 4-5 стръка магданоз, 50 г масло, 4 патладжана, 150 мл прясно мляко, 1 с. л. брашно, 6-7 с. л. олио, 1/2 в. ч. бяло вино, 4 зърна бахар, 1 глава лук, 2 домата, 2 с. л. брашно.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Месото се нарязва на малки късчета, сухожилията се отстраняват. Запържват се в предварително загрятата мазнина за 1-2 минути. Добавя се нарязаният на дребно лук. Задушава се 20-30 минути под капак. (Ако месният сок се изпари, се налива малко гореща вода.) Щом е готово, се поръсва брашното, запържва се леко, ароматизира се със смачкан бахар, добавят се обелените и нарязани на кубчета домати, виното и 1 1/2-2 ч. ч. гореща вода, посолява се. Задушава се около 40 минути. Патладжаните се изпичат в силно загрята фурна за 20-25 минути, покриват се, за да се задушат, след това се обелват и се скълцват. Брашното се запържва в предварително загрятото масло за 2 минути. Добавят се наситнените патладжани и се поръсва с наситнен магданоз, налива се прясното мляко. Бърка се, за да стане пюре. Месото се сервира с готовото пюре.
Шами
ПРОДУКТИ: 500 г смляно телешко месо (от врат), 2 картофа, 2 яйца, 4 с. л. галета, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч. л. черен пипер, 1 ч. л. сол, 1 ч. л. кориандър, 2 с. л. зехтин, oлио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Каймата се запържва в зехтина заедно с наситнените лук и чесън, като се разбърква, за да стане на трохи. Охлажда се и се смила на паста. Картофите се обелват, сваряват се и се пюрират. Добавят се яйцата, галетата, кориандърът, солта и черният пипер. Картофеното пюре се смесва с пастата от месо. Оформят се кебапчета. Пържат се на маслена баня до златисто.
Все още няма коментари