Джанките се срещат навсякъде в страната ни и далеч не се ползват само за ракия или компот. В по-старата българска кухня те са присъствали в много традиционни нашенски основни ястия. Джанките са най-полезни, когато са зелени. Те са изключителен плод, защото почти не съдържат калории. Богати са на калий, калций, магнезий, фосфор, витамините А, B4, B9, органични киселини, минерални соли и пектин.
Капама
ПРОДУКТИ: 1 заек, 2-3 моркова, 2-3 глави кромид лук, 1 кг арпаджик, 2-3 шепи джанки, 150 г маслини, 1 в. ч. червено вино, 1 к. ч. олио, 3-4 зърна бахар, 1 дафинов лист.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Заекът се реже на порции, запържва се в мазнината до зачервяване и се изважда. В мазнината, в която е пържен заекът, се запържват нарязаните лук, моркови, почистените от костилките маслини и джанки. Заливат се с виното и се разбърква. Арпаджикът се попарва с вряла вода, отстраняват се люспите, прибавя се към останалите продукти и се посолява. Всички продукти заедно с месото се прехвърлят в глинен гювеч, овкусяват се с дафиновия лист и бахара и се налива вода, колкото да покрие продуктите с 1 пръст. Гювечът се запечатва с лепкаво тесто, направено от вода и брашно, и се поставя в студена фурна. Пече се около 2-3 часа при температура 160-180 градуса.
Яхния
ПРОДУКТИ: 1 буркан стерилизирана бакла (800 мл), 1 ч. ч. джанки, 2-3 връзки пресен лук, 10-15 скилидки чесън, 2-3 с. л. доматено пюре, 3-4 с. л. олио, 2 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. брашно, 1 ч. л. сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бялата част от пресния лук се нарязва на парчета и се запържва за около минута в мазнината. Добавят се целите скилидки чесън, перата на нарязания лук и баклата. Разбърква се, похлупва се и се задушава около 10 минути, след което се подправя с червения пипер и доматеното пюре. Посолява се, разбърква се и се добавят джанките. Налива се 1 ч. ч. гореща вода и след като ври още 10 минути на тих огън, върху къкрещата яхния се поръсва брашното, но не се разбърква. Похлупва се и се оставя да поври още 2-3 минути.
Боб чорба
ПРОДУКТИ: 1 ч. ч. дребен боб, 100 г замразен спанак, 50-100 г свинско месо, 50-100 г сланина, 1-2 шепи зелени джанки, 2 стерилизирани домата, 1 глава лук, 1 морков, 12-15 листа джоджен, 4-5 стръка магданоз, 1 с. л. олио, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. сол, черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бобът се залива с вряла вода и се оставя да престои, докато набъбне. След това водата се излива и бобът се изплаква. Сланината и свинското месо се нарязват на малки парчета. Отцеденият боб се поставя в тенджера и се залива с 5 части студена вода. Добавят се сланината и месото и се вари около 1 час, като периодично се отпенва. Лукът и морковът се нарязват на дребно и се запържват за 1 минута в предварително загрятото олио.
Запържените зеленчуци се заливат с 1 черпак от бульона. Към зеленчуците се добавят стерилизираните домати, поръсват се с червен пипер, разбъркват се и се сипват в чорбата. След това се слага замразеният спанак, чорбата се разбърква и къкри под капак 20 минути. Джанките се почистват от дръжките и се сипват в полуготовата чорба. Подправя се със сол и черен пипер, разбърква се и къкри още 10 минути. Щом се оттегли от котлона, готовата чорба се поръсва с нарязани на ситно пресен магданоз и джоджен.
Конфитюр
ПРОДУКТИ: 500 г праскови, 500 г джанки, 500 г захар, 1 пакетче добавка за консервиране, 1 пакетче захар с аромат ром.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прасковите се обелват, почистват се от костилките и се нарязват на парченца. Джанките също се почистват от костилките и се нарязват на парчета. Плодовете се претеглят, след като са почистени и нарязани. Слагат се в тенджера и към тях се прибавят 2 с. л. захар и добавката за консервиране. Тенджерата се слага на котлона на средна температура. Разбърква се непрекъснато и се изчаква сместа да кипне. Тогава се прибавя останалата захар. Изчаква се отново да кипне и се оставя да ври 5 минути, като се бърка непрекъснато.
Конфитюрът се дърпа от огъня и се прибавя захарта с аромат ром. Разбърква се и се разпределя в чисти и сухи бурканчета, които се затварят с капачки и се обръщат. Оставят се така, докато изстинат.
Все още няма коментари