Обичаният дует „Ритон“ са тандем не само в живота и на сцената, но и в кухнята. Катя и Здравко са отлични кулинари и обичат домашната храна. Дори когато пътуват на участия в страната, предпочитат да си носят провизии от дома. В къщата си в Банкя те произвеждат и собствена реколта биоплодове и зеленчуци, а в последните години Катя е същинско гуру в здравословното готвене.
Огретен от тиквички
ПРОДУКТИ: 5 картофа, 3 големи тиквички, сол, черен пипер, 2-3 връзки копър, зехтин, 2 едри домата, 6 големи яйца, кисело и прясно мляко за заливката.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сипва се обилно зехтин в голяма тава. На дъното разстилате пласт от тънки резени картофи като за чипс, с дебелина около един пръст. Нареждат се отгоре тиквичките на същите тънки резени, като количеството трябва да е около три пъти повече от картофите, защото слягат при печене. Повтаря се процедурата, като се завършва с тиквички. Подправя се със сол, черен пипер и ситно нарязан копър на вкус между отделните пластове. Най-отгоре се редят домати на кръгчета. Пече се около 40 минути, а после фурната се включва само отгоре, за да се запекат доматите. Изсипват се отгоре 2-3 ч. ч. заливка като за мусака – от яйцата, кисело, прясно мляко и подправки на вкус, и се запича за още 10 мин.
Сармички
ПРОДУКТИ:15-20 листа от кисело зеле, 1/2 ч. л. чубрица, 1/2 с. л. кимион, 5-6 с. л. олио, 1 пакетче суха гъбена супа, 1 глава лук, 2 моркова, 4 скилидки чесън, 200 г гъби, 500 г свинска плешка, червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и морковите се нарязват на ситно, гъбите и месото – на малки кубчета. Чесънът се почиства от зародиша и също се нарязва на ситно. В тенджера се загрява олиото, сипват се нарязаните моркови, задушават се кратко и се прибавят гъбите. След това се слага свинското месо. Добавят се лукът и чесънът и продуктите се запържват, като се бъркат непрекъснато. Гъбената суха супа се разтваря в малко вода. Плънката се сгъстява с приготвения гъбен сос, разбърква се и се сваля от котлона. Овкусява се с чубрицата и кимиона и хубаво се разбърква. Във всяко зелево листо се слага от плънката и се завиват сарми. Сармите се подреждат в йенска тава, добавя се малко олио и се заливат с разтворен във вода червен пипер. Тавата се покрива с алуминиево фолио. Първите 30 минути ястието се пече при температура на фурната 220 градуса. След това температурата се намалява до 180 градуса и се пече още 30 минути. Накрая фолиото се отстранява и сармите се запичат за 15 минути.
Пълнени домати
ПРОДУКТИ: 2-3 едри домата, 1 глава чесън, 1 майонеза, 200 г кашкавал, 1/2 връзка копър, 2 ч. л. горчица.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматите се нарязват на дебели шайби. Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Настърганият кашкавал и майонезата се слагат в купа и се разбъркват, за да се смесят добре. Чесънът се почиства от зародиша и се нарязва на ситно. Наситненият чесън се прибавя към кашкавала и майонезата. Накрая сместа се подправя с нарязания на ситно копър и се овкусява с горчицата. В порционна чиния се подреждат по няколко шайби домат и върху всяка се слага от салатата. Салатата се покрива с доматени капачета, по желание се добавя стръкче копър и се сервира.
Хляб от лимец
ПРОДУКТИ: 500 г брашно от лимец, 1 кофичка кисело мляко (с минимум 3,6% масленост), 2 яйца, 1 к. л. сода за хляб, 1 с. л. оцет, сол на вкус, кимион на вкус (по желание).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Слагате брашното в купа и правите кладенче, в което сипвате оцета, содата и киселото мляко (в тази последователност). След това прибавяте яйцата, сол на вкус и по желание кимион на вкус. Разбърквате добре и изсипвате сместа в правоъгълна тава, застлана с намокрена хартия за печене. Хлябът се пече 1 час в загрята на 180 градуса фурна. Изважда се, нарязва се на филийки и се сервира.
София 10°
Видин 12°
Враца 12°
Русе 13°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари