Отдавна известни със своята лилава, бляскава прелест, както и с неповторимите си вкус и консистенция, патладжаните са достъпни целогодишно, но остават с най-добро качество през лятото. Само 100 грама от този чудесен зеленчук съдържат над 80 полезни хранителни вещества. Важен момент за оптималната му полезност е неговата зрялост. Незрелите патладжани не са така богати на полезни витамини и минерали. Проверката обаче е много лесна: при леко натискане с палец по повърхността на зеленчука тъканта му трябва бързо да възвърне своята изходна позиция. Ако остане вдлъбнатина, той или не е достатъчно узрял, или е започнал да гние отвътре.
Кюфтета
ПРОДУКТИ: 3 средно големи патладжана, 1 консерва нахут (400 г), 2 зелени люти чушки, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка пресен кориандър, 2 яйца, 3 с. л. брашно, 1/2 ч. л. пушен червен пипер, 1/2 ч. л. бакпулвер, сол и черен пипер на вкус, зехтин за заливане, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се обелват. Нарязват се на дебели шайби и се посоляват. Оставят се 20 минути, да се отцеди горчивата им вода. След това се измиват и се подсушават. Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия. Заливат се със зехтин и се пекат 15-20 минути във фурна на грил програма. Чушките и лукът се наситняват. Кориандърът се накълцва. Нахутът се отцежда и се пасира. Патладжаните се нарязват на кубчета и се разбъркват с нахута, чушките, лука, кориандъра, яйцата, брашното и бакпулвера. Сместа се овкусява с пушения пипер, сол и черен пипер. Оформят се кюфтета и се пържат на маслена баня. Сервират се с млечен сос.
Рататуй
ПРОДУКТИ: 2 тиквички, 2 патладжана, 2 чушки (жълта и червена), 1 глава червен лук, 50 мл зехтин, 2 скилидки чесън, сол и пипер на вкус. За соса: 400 г домати от консерва (на кубчета), 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 печена червена чушка, 50 мл зехтин, 1 щипка захар, 3 стръка мащерка, 2 стръка пресен босилек, 2 дафинови листа, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Доматеният сос се приготвя, като наситнените лук и чесън се запържват в сгорещения зехтин заедно с печената червена чушка, също нарязана на ситно. Прибавят се кубчетата домати, щипка захар, мащерката, босилекът и дафинови листа. Посолява се и се оставя да се сгъсти. След това дафиновите листа и стръковете босилек и мащерка се отстраняват. Доматеният сос се изсипва на дъното на тава за печене.
Тиквичките, патладжаните, чушките и главата лук се нарязват на шайби и се подреждат в тавата върху доматения сос.
Намазват се със смес от зехтина, скълцания чесън, сол и пипер на вкус, за да се овкусят и да не изсъхнат при печенето. Покриват се с леко намокрена хартия за печене и се пекат 15 минути на 180 градуса. След това хартията се отстранява и се пекат още 15 минути.
Пълнени с ориз
ПРОДУКТИ: 6 средно големи патладжана, 100 г бланширан ориз, 50 мл зехтин, 20 г орехи, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 500 мл пилешки бульон, 400 г домати, 500 г телешки врат, 1 щипка индийско орехче, 1/4 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Предната част на патладжаните се отрязва и вътрешността се издълбава с помощта на нож и лъжица. Осоляват се (патладжанът и сърцевината) и се оставят да се отцеди горчивият сок. Зеленчуците се измиват и се подсушават. Сърцевината се наситнява.
Зехтинът се сгорещява и се запържват наситнените лук и чесън. Месото се нарязва на малки кубчета и се прибавя в съда. Запържва се до златисто. Слагат се оризът, вътрешността от патладжаните, разбърква се и се наливат 250 мл от бульона. Изчаква се да се абсорбира течността. Орехите се запичат на сух тиган и се прибавят към останалите продукти. Овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче и се разбърква. Патладжаните се пълнят със сместа и се поставят легнали в тенджера. Доматите се настъргват и се сипват в съда. Налива се останалият бульон.
Похлупва се и се оставя да се готви за 1 час и 10 минути. Поднасят се с наситнен магданоз.
Запеканка
ПРОДУКТИ: 1 патладжан (средно голям), 2 скилидки чесън, 1 червена чушка, 1 глава лук, 1/4 връзка магданоз, 6 яйца, 150 г кашкавал, 50 мл зехтин,1 с. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжанът се обелва, нарязва се на кубчета, посолява се и се оставя да се отцеди от горчивата течност. След това се измива и се подсушава. Лукът се реже на полумесеци, чушката – на кубчета, а чесънът и магданозът се наситняват. Яйцата се разбиват със сол, черен пипер, червен пипер и магданоза. Патладжаните се пържат в зехтина до златисто, след което се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина. В същия съд се запържват лукът, чушките и чесънът. Връщат се патладжаните. Наливат се разбитите яйца. Добавя се и нарязаният на кубчета кашкавал. Съдът се слага за 10-15 минути в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор), докато фритатата се запече добре.
Все още няма коментари