Макар да се смята за зеленчук, патладжанът всъщност е плод и принадлежи към същото семейство, както доматите и картофите. Освен че е вкусен, патладжанът носи и не една и две ползи за здравето. Тъмнолилавият цвят на патладжаните означава, че те са източник на ценните антоцианини – антиоксиданти, които защитават клетките от уврежданията, причинявани от свободните радикали, и могат да са фактор в превенцията на сърдечни заболявания и рак. Патладжаните са източник на витамин В1 и В6, мед, манган, фолат, калий, витамин К, витамин С, както и на протеини и фибри.
С кускус
ПРОДУКТИ: 4 средно големи патладжана, 100 г кускус (без варене), 100 г кисело мляко, 200 мл зеленчуков бульон, 50 мл зехтин (+ за намазване), 1-2 розови домата, 1 скилидка чесън, 1/4 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се разполовяват по дължина. Осоляват се и се оставят за 20 минути. След това се измиват и се подсушават. Намазват се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до златисто – 20-30 минути. Бульонът се кипва и кускусът се залива с него. Овкусява се с половината зехтин и сол и съдът се покрива с фолио за свежо съхранение. Кускусът се оставя така за около 10 минути да се запари и да набъбне. Чесънът се стрива на паста, доматите се режат на кубчета, магданозът се наситнява. Кускусът се разбърква внимателно с вилица. Овкусява се с останалия зехтин, в него се разбъркват доматеното конкасе и магданозът. Киселото мляко се овкусява с чесновата паста и сол. Патладжаните се намазват с киселото мляко и се поръсват със салатата от кускус.
По италиански
ПРОДУКТИ: 2 патладжана, 4 домата, 40 г маслини, 1/4 връзка пресен босилек, 1 топка моцарела (125 г), 40 г сирене „Пармезан“ или кашкавал, 1 скилидка чесън, 1 щипка сух риган, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се измиват, режат се на две по дължина и се сваряват в подсолена вода за 20 минути. Малко от месестата им част се издълбава с лъжица и се наситнява. Доматите се измиват и се режат на кубчета. Маслините се почистват от костилките и се нарязват на шайби. Чесънът се наситнява и се запържва в зехтина. Добавя се месестата част от патладжана. След като водата, която се отделя, се изпари, се добавят маслините, доматите и сухият риган. Овкусява се със сол и черен пипер и се готви 15 минути. Разбърква се, дърпа се от огъня и се прибавят накъсаната моцарела и нарязаният босилек. Патладжаните се пълнят със сместа, поръсват се с настъргания пармезан или кашкавал и се пекат 30 минути на 180 градуса.
С кайма
ПРОДУКТИ: 4 патладжана, 500 г мляно месо, 200 г млени домати, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, зехтин и олио, кашкавал и пармезан за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Измитите и подсушени патладжани се разрязват на по две половини. Фурната се загрява на 220 градуса. Патладжаните се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, с разреза нагоре. Поливат се с малко зехтин и се пекат около 25 минути или до златист загар. През това време се приготвя плънката. В дълбок тиган се загрява олио и се задушава ситно нарязаният лук. Когато омекне, се добавят чесънът, нарязан на тънки шайби, и каймата. Посолява се и се готви до златист загар на месото и докато замирише на вкусно. Тогава се добавят доматите и се готви още около 15 минути или до сгъстяване на соса. Готовите патладжани се изваждат от фурната и с вилица се намачква меката им част. Пълнят се с плънката, покриват се с кашкавал и се поръсват с настърган пармезан. Пекат се до златиста коричка.
С телешко
ПРОДУКТИ: 4 средно големи патладжана, 500 г смляно месо от телешка плешка, 10 скилидки чесън, 3 домата (добре узрели), 1 глава лук, 1/4 връзка магданоз, 50 мл олио, 1 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се разполовяват по дължина. Посоляват се и се оставят да престоят 20-30 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Измиват се, подсушават се и се издълбават с чаена лъжичка. Сърцевината се накълцва. Лодките от патладжани се запържват за кратко от всяка страна в 20 мл от олиото.В останалата мазнина се запържва сърцевината им заедно със ситно нарязания лук. Прибавят се един настърган домат, накълцаните скилидки чесън и мляното месо и се разбърква. Овкусява се с червения и черния пипер, ситно нарязания магданоз и сол и отново се разбърква добре. Патладжаните се пълнят със сместа, нареждат се в намазнена тава, покриват се с шайби червени домати и се пекат 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
Все още няма коментари