Въпреки че всички плодове са полезни и си струва да ги хапваме ежедневно, има един летен изкусител, който има по-впечатляващи ползи за здравето. Говорим за сладките череши, които привличат вниманието ни със своя яркочервен цвят и винаги ни карат да си купуваме повече, отколкото можем да изядем. Доказано е, че са богат източник на витамин С, намаляват стреса и подобряват качеството на съня, а освен това имат и противораково действие.
Сметанов крем с бисквити
ПРОДУКТИ: 600 г череши (големи и хрупкави), 400 г заквасена сметана, 150 г черен шоколад (60%), 60 г пудра захар, 250 г бисквити.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Черешите се почистват от костилките, 8 от тях се отделят за украса, а останалите се нарязват. Накълцаният шоколад се смесва със заквасената сметана, пудрата захар и черешите. Бисквитите се начупват и половината количество се разпределя в чаши. Върху тях се сипва кремът, отгоре отново се слагат бисквити и се гарнира със заделените цели череши.
Пухкав кекс
ПРОДУКТИ: 1 банан, 1/2 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. кисело мляко, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. брашно, 2 яйца, 2 ч. л. бакпулвер, 1 ванилия, 1/4 ч. л. сол. За карамела: 1/3 ч. ч. захар, 3 с. л. краве масло, 1 банан, 250 г череши.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Първо правим карамеления сос и го изливаме в тавата в която ще печем. След това нарязваме бананите и почистените от костилките череши и редим плодовете върху карамела. За блата разбиваме захарта с яйцата. Сипваме олиото и пак се разбива. Добавят се киселото мляко, брашното и бакпулверът. Всички продукти се разбиват добре. Сместа се излива в тавата върху карамела с плодовете. Пече 30 минути на 180 градуса, докато блатът стане златистокафяв на цвят. Готовият сладкиш се изважда от фурната, обръща се върху подходяща чиния и се оставя да се охлади. Нарязва се и се поднася.
Домашен пай
ПРОДУКТИ: 1 кг череши, 200 г захар, 3 с. л. нишесте, 1 с. л. лимонов сок, 150 мл вода, 1 пакетче ванилия. За блата: 300 г брашно, 120 г маргарин, 60 г краве масло, 5-6 с. л. вода.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното, маргаринът и маслото се разбъркват с миксер. Прибавя се водата, замесва се и престоява около 20 минути. След това се разделя на две части. През това време се приготвят черешите. Смесват се с водата и се слагат на умерен огън да поврят 10 минути. Захарта се разбърква заедно с царевичното нишесте. Изсипва се при черешите. Разбърква се, докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня и се прибавят ванилията и лимоновият сок. Оставя се да изстине. Разточва се кора от едната част на тестото. Тя трябва да е по-голяма от тавата за печене. Съдът за печене предварително се посипва с брашно. По същия начин се поръсва и тестото. След като се навие на точилка разточеното тесто се постила в тавичка с диаметър 20-30 см, като кората трябва да стигне до горния ръб на съда за печене. Конфитюрът от череши се разпределя равномерно върху кората. Втората част от тестото се разточва и изрязва на еднакви по големина ленти. Те се поставят на равни разстояния, като се сплитат под формата на кошница върху черешите. Може да декорирате, както на вас ви харесва. Черешовият пай се пече около 40 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна. Сложете тавата на най-долната позиция.
Пудинг
ПРОДУКТИ: 500 мл прясно мляко, 4 яйца, 250 г захар, 50 г царевично нишесте, 300 г череши, 1 портокал, 30 мл коняк, 1 пръчка канела, 1/2 шушулка ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: 400 мл от млякото се сипват в касерола и се слага на котлона да заври. Прибавят се канелата, ванилията и настъргана портокалова кора. Нишестето се слага в купа и се разбърква с останалото мляко. Жълтъците се отделят от белтъците и се добавят при нишестето. Разбива се добре, сипват се 150 г от захарта и отново се разбърква. Когато млякото заври, се сипва на тънка струйка, при непрекъснато бъркане, към сместа с жълтъците. Прецежда се и се връща на огъня. Бърка се до сгъстяване на крема. Черешите се разполовяват и костилките се отстраняват. Слагат се в тиган с 50 г от захарта и се карамелизират. Когато сосът се сгъсти леко, се налива конякът. Съдът се дърпа от огъня и черешите се оставят да изстинат. На дъното на прозрачни купички се слагат черешите. Отгоре се залива с крема и купичките се прибират в хладилника за 1 час, да се охладят. След това кремът се поръсва с останалите 50 г захар. Купичките се слагат в тава със студена вода и се запича на най-високата степен на фурната (предварително загрята), само на горен реотан, за около 5 минути. Когато кремът хване хрупкава коричка, се изважда и се поднася веднага.
Все още няма коментари