Обичаната певица Тони Димитрова е фурия не само на сцената и в живота, но и в кухнята. Кулинарията за нея е страст и хоби и признава, че с удоволствие готви за приятели, когато има време. Макар да е морско чедо, бургазлийката не обича всички дарове на морето, но има афинитет към рибата, особено калкана. Споделя, че най-хубавите риби са пържените, и харесва простичките, но вкусни рецепти.
Пикантни пресни картофки
ПРОДУКТИ: 1,5 кг пресни картофи, 1 ч. ч. бира, 1 ч. ч. бяло вино, 40 г масло, 1/2 ч. ч. олио, 2 с. л. горчица, 3 с. л. соев сос, 4 скилидки чесън, пресен розмарин, копър, черен пипер, лют червен пипер, сол.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофките се обелват от люспите, измиват се и се нареждат в тава. Всички други продукти се смесват, добавя се 1 ч. ч. вода и картофите се заливат със сместа. Разбъркват се добре. Захлупват се с по-голяма тава и се пекат за около 1 час във фурната. При сервиране може да се намажат с масло и да се поръсят с магданоз.
Пиле с броколи
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 250 г замразени броколи, 200 г синьо сирене, 50 г краве масло, червен пипер и сол на вкус, 1/2 кг картофи, 50 г краве масло, черен пипер и сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се нарязват на едри парчета и се сваряват в подсолена вода. Броколите се нарязват на едро и се слагат в дълбок съд. Синьото сирене се нарязва на малки кубчета. Кубчетата сирене се сипват при броколите, добавя се кравето масло и се разбъркват добре. Пилето се пълни с приготвената смес, слага се в йенска тава, намазва се с масло, и се поръсва с черен пипер. В тавата се сипва останалата плънка и се налива малко вода. Пилето се слага във фурна и първите 15 минути се пече на 250 градуса, след което температурата се намалява до 180 градуса и се пече още 20-30 минути. Докато са още топли, сварените картофи се отцеждат от водата, добавя се маслото и започват да се "друсат" под капак. Накрая се подправят с черен пипер и сол на вкус и се поднасят като гарнитура към месото.
Кюфтета от лапад
ПРОДУКТИ: 1/2 кг лапад (или спанак) - пресен или размразен и предварително попарен, 2 яйца, 100 г сирене, джоджен, магданоз, 2-3 стръка зелен лук, 2-3 стръка пресен чесън, брашно за овалване, олио за пържене.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Отцеждаме попарения лапад или спанак от водата. Прибавяме натрошеното сирене на вкус, яйцата и ситно нарязаните лук и чесън. Не добавяме допълнително брашно или картоф. Подправяме с магданоз, пресен джоджен и сол, ако има нужда. Овалваме оформените кюфтенца в малко брашно и пържим в сгорещено олио.
Калкан със сос
ПРОДУКТИ: 1 калкан (3 кг), 60 г краве масло, сол и черен пипер на вкус, брашно за овалване. За соса: 100 мл бяло вино, 50 мл животинска сметана, 90 г краве масло, 1 глава лук, 1–2 стръка мащерка, 1 дафинов лист.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Сосът се приготвя, като нарязаният наситно лук се запържва в около 30 г сгорещено масло. Налива се виното, добавят се мащерката и дафиновият лист. Когато виното се редуцира, подправките се отстраняват и се налива сметаната. След 2–3 минути съдът се дърпа от огъня. Сосът се разбърква с нарязано на кубчетата студено масло. Филетата на калкана се отделят. Кожата се отстранява. Костите се заделят за бульон. Филетата се овкусяват със сол и черен пипер. Овалват се в брашно и се изтупват от излишното. Пържат се от всяка страна в сгорещено масло до златисто. Поднасят се, залети със сос.
Все още няма коментари