Корнфлейксът все още е подценяван продукт в България. Малцина се осмеляват да го използват в приготовлението на основни ястия, тъй като основната му слава е на закуска. Истината е, че той е много по-подходящ от добре познатата ни галета, когато искаме да постигнем хрупкава коричка, независимо дали ще пържим или печем, тъй като е много по-фин и ефирен. Освен това се прави от царевично брашно, което е в пъти по-здравословно от бялото.
Пилешки филенца
ПРОДУКТИ: 500 г пилешко филе, 2 с. л. дижонска горчица, 2 с. л. мед, 2 ч. ч. корнфлейкс, чесън на прах на вкус, червен пипер на вкус, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пилешкото филе се почиства, измива и нарязва на жулиени. В купичка се разбъркват много добре медът и горчицата. Всяко парче месо се намазва обилно със сместа от мед и горчица. Съдът се покрива със стреч фолио и месото се оставя за 2-3 часа, да поеме добре от вкуса на съставките. (Може да го приберете в хладилник, но 30 минути преди да започнете да го приготвяте, да го извадите на стайна температура). В голяма купа се смесват леко начупеният с ръце корнфлейкс със солта, черния пипер, червения пипер и чесъна на прах (количеството е по ваш вкус). Всяко пилешко късче се овалва в корнфлейкс и се поставя в тава, застлана с пергаментова хартия. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато филенцата станат златисти.
Панирани сиренца
ПРОДУКТИ: 3 кутии натурално топено сирене (на триъгълничета), 2-3 яйца, брашно, корнфлейкс, олио, сладко от боровинки.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Корнфлейксът се натрошава. Яйцата се разбиват. Сиренцата се потапят в студена вода с лед за десетина секунди, след което се овалват последователно в брашното, разбитите яйца и натрошения корнфлейкс. Пържат се в силно сгорещено олио – по 1 минута от всяка страна. Изваждат се върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Сервират се със сладко от боровинки.
Тиквички на фурна
ПРОДУКТИ: 4 тиквички, 1 яйце, сол на вкус, корнфлейкс. За соса: 1 кофичка кисело мляко, 1 глава чесън, копър и сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Тиквичките се измиват и се нарязват на тънки резени, като краищата им се отстраняват. Посоляват се. Яйцето се разбива в дълбока чиния. В друга дълбока чиния се сипва натрошеният корнфлейкс. Тиквичките се потапят първо в разбитото яйце, а след това – в корнфлейкса. Слагат се в тава, която се покрива с алуминиево фолио и се пекат до златисто в предварително загрята на 180 градуса фурна.
В отделна купа се приготвя сосът, като се смесват киселото мляко, счуканият на паста чесън, копър и сол на вкус.
Сочно филе от хек
ПРОДУКТИ: 3 бр. филе от риба хек, 1 яйце, 1 лимон, корнфлейкс, сол на вкус, олио (за пържене). За соса: 1/2 кофичка кисело мляко, 1/2 кутийка майонеза, 3 пресни чушки (или печени), сокът от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се нарязват на малки кубчета и се слагат в купа. Добавят се киселото мляко и майонезата. Овкусява се с лимоновия сок, сол и черен пипер. Всичко се разбърква и сосът е готов. Слага се в хладилника, за да е студен при сервиране. Рибните филета се измиват и всяко се разрязва на две половинки. Осоляват се. В купа разбъркайте яйцето. В друга купа се слага натрошеният корнфлейкс. Рибата се потапя първо в купата с яйцето, след това се овалва в корнфлейкса и се пържи до златисто в тиган със сгорещено олио. Рибата се сервира с резенчета лимон и предварително охладения сос.
Все още няма коментари