Огретенът, или още гратен, е ястие на изисканата френска кухня с доста стара история. Прочутото блюдо със зачервена апетитна коричка произлиза още от ХІІ век, когато се е поднасяло като самостоятелно ястие или като гарнитура. Когато огретенът е правилно приготвен, той е с фина текстура, а вкусът му е лек. Затова е изключително подходящ за летните жеги.
С тиквички
ПРОДУКТИ: 5-6 картофа, 2 тиквички, 200 г бяло сирене, 4 яйца, 150 г кашкавал, зехтин, сол, босилек или ронена чубрица.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват и се нарязват на кубчета, като за мусака, тиквичките - също. Слагат се в тавичка и се заливат със зехтина, посоляват се и се сипва 1 ч. ч. вода. Пече се около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна. В купа разбиваме яйцата и натрошаваме сиренето, слагаме босилека (или чубрица по желание). Изсипваме сместа във тавата и връщаме във фурната, до готовност на яйцата. Настъргваме кашкавала, поръсваме и връщаме ястието отново във фурната, докато се запече.
С чушки
ПРОДУКТИ: 1 кг червени чушки, 4 яйца, 250 г сирене, 600 мл прясно мляко, 80 мл зехтин, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се нарязват на кубчета и се задушават в зехтина, докато омекнат. След това се изсипват в съд керамичен съд за печене или тавичка. Леко разбитите яйца и млякото се смесват с наситнените магданоз и пресен лук. Сместа се овкусява с прясната чубрица, сол и пипер на вкус. Разпределя се в тавата върху чушките. Отгоре се натрошава сиренето и огретенът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20–30 минути.
Зеленчуков
ПРОДУКТИ: 300 г карфиол, 300 г броколи, 150 г моркови, 200 г сметана за готвене, 150 г кашкавал, 2 яйца, краве масло за намазване, галета за поръсване, чесън на прах на вкус, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се нарязват на кръгчета, а броколите и карфиолът - на розички. Нарязаните зеленчуци се бланшират (поотделно) във вряща подсолена вода за около 5 минути. Отцеждат се. Изсипват се в съд за печене, предварително намазан с масло и поръсен с галета. Яйцата се разбиват. Добавят се сметаната, половината от настъргания кашкавал и подправките. С тази смес се заливат зеленчуците. Поръсват се с останалия кашкавал.
Картофен
ПРОДУКТИ: 400 г картофи,2 ч. л. брашно,1 с. л. олио,3/4 ч. ч. прясно мляко, 60 г сирене или кашкавал, 25 г краве масло, 2 яйца, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и след като изстинат, се настъргват. Брашното леко се запържва в олиото и се разрежда
с млякото. Разбитите яйца се добавят при непрекъснато бъркане и сместа се вари 2–3 минути, след което се прибавя към картофите и настърганото сирене. В намазнена тава се изсипва половината от сместа, полива се с част от разтопеното масло, след това се изсипва другата половина и се поръсва с останалото масло. Огретенът се пече до леко зачервяване във фурна на 220 градуса.
Все още няма коментари