Отново сме в сезона на тиквите – цариците на есента. Минималните количества мазнини, липсата на холестерол и изобилието от витамини, минерали и фибри ги превръщат в изключително здравословна храна, която трябва да присъства на всяка трапеза. У нас сме свикнали да консумираме тиквата най-вече печена или пък в баница, но всъщност с нея се получават удивително вкусни основни ястия.
Австрийска супа
ПРОДУКТИ: 1 малка тиква „Хокайдо“, 1-2 картофа, 1-2 моркова, сол и черен пипер на вкус, 1 лъжица на порция заквасена сметана, магданоз, босилек и тиквени семки по желание.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите и морковите се обелват и се нарязват на средно големи парчета. Слагат се да се варят. Тиквата се нарязва, ако е „Хокайдо“, не е нужно да се бели, защото кората е мека. Трябва да е оранжева тиква. Слагат се подправките – сол, черен пипер, може и бульон по избор.След като се сварят, зеленчуците се пасират, докато се получи гладка смес. С лъжичка се слага от сметаната. По избор може да се доукраси с тиквени семки, магданоз или босилек.
Пълнена с ориз и гъби
ПРОДУКТИ: 2 малки тикви „Цигулка“, 80 мл зехтин, 1 глава лук, 100 г глава целина, 200 г ориз, 800 мл зеленчуков бульон, 1 дафинов лист, 4 скилидки чесън,
30 г корен джинджифил, 200 г кафяви печурки, 4 стръка прясна мащерка, 100 г червено зеле, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквите се измиват, разполовяват се, почистват се и се поставят в тава с разреза нагоре. Заливат се с 20 мл от зехтина, овкусяват се със сол и черен пипер и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 40 минути. След това се изваждат и се издълбават. Лукът и целината се нарязват на ситно и се запържват в 30 мл от зехтина. Добавят се оризът, бульонът и дафиновият лист. Готви се под капак до готовност – около 25-30 минути. Чесънът и джинджифилът се наситняват и се запържват в 20 мл от зехтина. Добавят се гъбите, предварително почистени и нарязани на тънко. Щом се позапържат, се прибавят мащерката и зелето, нарязано на тънко. Готви се, докато омекне. В купа се смесват оризът, издълбаната част от тиквата и гъбената смес и се овкусява със сол и черен пипер. Тиквите се пълнят с получената смес и се пекат 15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.
С пиле
ПРОДУКТИ: 1 пиле, 300 г кестени, 400 г тиква „Цигулка“, 100 г дългозърнест ориз, 200 мл пилешки бульон, 1 глава лук, 1 стрък розмарин, 20 мл зехтин, 60 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кестените се цепват леко през средата, варят се до полуготовност и докато са още топли, се белят. Тиквата се почиства и се реже на малки кубчета. Лукът се наситнява и се запържва в сгорещения зехтин. Когато омекне, се слага тиквата, щом и тя се запържи, се сипва измитият ориз. Налива се бульонът и се готви, докато течността се изпари. Добавят се наситненият розмарин, кестените и се разбърква добре. Съдът се дърпа от огъня, плънката се овкусява със сол, пипер и половината от маслото. Пилето се намазва с останалото масло и се подправя със сол и пипер от всички страни. Пълни се и се зашива с конец. Поставя се в тава, отстрани се слага останалата плънка и се наливат около 200 мл вода. Пече се около 50 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Времето зависи от големината на птицата.
Бърза торта
ПРОДУКТИ: 400-500 г тиква, 100 г орехови ядки, 50 г маргарин, 400 мл кондензирано мляко, 3 яйца, 4-5 с. л. захар, 1 ч. ч. ванилов микс за пудинг, 1/2 ч. л. сух джинджифил, 1/4 ч. л. канела.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквата се обелва и се настъргва. Маргаринът се слага в тенджера и се загрява. Тиквата се сипва в тенджерата със загретия маргарин, залива се с 1 к. ч. вода и се задушава около 20 минути под капак. След това се сваля от котлона и се оставя да се охлади. Яйцата се чупят в купа, сипва се захарта и се разбиват за около 3 минути. В купата с яйцата се налива кондензираното мляко и се разбива кратко. След това в купата се сипва задушената и охладена тиква и внимателно се разбърква. Подправя се с джинджифил и канела и отново се разбърква. Сместа се сипва в дълбока тава. Сладкишът се покрива равномерно с ванилов микс за пудинг. Накрая се поръсва със смлените орехови ядки, поставя се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече около 40-45 минути.
София 10°
Видин 12°
Враца 12°
Русе 13°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари