Прясното бяло зеле е един от най-популярните зеленчуци у нас и вече се появи по сергиите из пазарите. Едва ли знаете, но той е сред най-полезните растения, виреещи у нас. Съдържа почти всички известни витамини и дори такива уникални и необходими за правилната функция на стомашния тракт, сред които витамин U, фитонциди, ензими, минерали. Смята се, че зелето е започнало да се отглежда за прът път в Древен Египет. Било е достъпно само за заможни хора и се е сервирало като десерт. В съвременната кухня обаче е главно действащо лице в редица рецепти за основни ястия, защото се комбинира отлично с множество продукти.
Кюфтета
ПРОДУКТИ: 1 зелка, 1 яйце, 1 зелена ябълка, 60 г галета, 1 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене. За панировката: 2 яйца, галета за овалване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелето се сварява в подсолена вода, отцежда се и се смила в месомелчка. Добавят се яйцето, нарязаната на ситно ябълка, галетата, сол, черен и червен пипер. От сместа се оформят кюфтета, потапят се в разбитите яйца и се овалват в галета. Пържат се на маслена баня.
С пилешко
ПРОДУКТИ: 4 цели пилешки бутчета, 200 г бекон (плочка), 500 мл пилешки бульон, 40 мл зехтин, 1 глава прясно зеле, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 2 дафинови листа, 2 с. л. ябълков оцет, 1 с. л. едрозърнеста горчица, 1 ч. л. черен пипер на зърна, 1 ч. л. захар, сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелето и чесънът се нарязват на ситно, лукът – на ивички, а беконът – на кубчета. Пилешките бутчета се овкусяват със сол и черен пипер и се запържват до златисто в тенджера със сгорещен зехтин. Изваждат се и в същия съд се запържват лукът, чесънът и беконът. Подправя се със зърната черен пипер, дафиновите листа, горчицата, оцета и захарта. Добавя се зелето и се запържва. Прехвърля се в тава, налива се бульонът и се посолява. Отгоре се подреждат пилешките бутчета. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 1 час.
Баница
ПРОДУКТИ: 8 фини точени кори, 1 зелка (1 кг), 300 г краве сирене, 100 г краве масло, 50 мл животинска сметана, 50 мл зехтин, 4 яйца, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 връзка копър, сол на вкус, царевичен грис за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Зелето се реже на кубчета, лукът – на полумесеци, а чесънът се наситнява. Задушават се в зехтина и 100 мл вода, докато намалят обема си наполовина и останат на мазнина. Запържват се леко. Яйцата се разбиват и се смесват с наситнения копър и сметаната. Леко охладените зеленчуци се сипват в яйчената смес. Посолява се. Поръсва се натрошеното сирене и се разбърква добре. Корите се мажат с разтопено масло и се подреждат една върху друга в намазана с масло кръгла тава, като трябва да излизат извън нея. Поръсва се грис. Поставя се част от плънката и пак се поръсва – и така, докато се изчерпят продуктите, като се завършва с грис. Краищата на корите се прегъват навътре и се намазват с масло. Баницата се пече около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор.
С боб
ПРОДУКТИ: 2 с. л. зехтин, 1 средно голям картоф, 4 стръка мащерка, 1 малка глава лук, 1 консерва бял боб (400 г), 300 г прясно зеле, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофът се обелва и се нарязва на много малки кубчета. Зелето се нарязва на тънко, а лукът и мащерката се наситняват. Бобът се отцежда и се измива. Картофът се запържва в тиган с дебело дъно в нагорещения зехтин, докато стане златист от всички страни. Добавят се мащерката, лукът и бобът и се запържват около 2 минути. Сипва се зелето и се готви, докато омекне – около 10 минути. Овкусява се със сол и черен пипер.
Все още няма коментари