Зеленолистните зеленчуци са известни заради своите полезни за организма свойства. Освен „суперхрани“ обаче те са и доста лесни за отглеждане и намиране. Поради факта, че са много устойчиви и непретенциозни, те виреят почти навсякъде в Европа и Северна Америка. Най-полезни, когато са току-що набрани, зеленолистните съдържат големи количества желязо и затова консумацията им се препоръчва при анемия и пролетна умора. За да се оптимизира абсорбцията на желязо, е добре да се съчетават с лимонов сок вместо с оцет. Зеленолистните са много богати и на други полезни вещества, сред които фибри, фосфор, магнезий, калций, фолиева киселина, растителен протеин и витамини А и С.
Пролетна бобена супа
ПРОДУКТИ: 200 г спанак, 1 консерва червен боб (400 г), 1 консерва бял боб (400 г), 3 скилидки чесън, 2 тиквички, 1 малка глава лук, 1 морков, 4 стръка копър, 1,5 л зеленчуков бульон, 4 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Тиквичките се режат на дебели ленти по дължина. Намазват се с част от зехтина и се запичат на грил тиган от двете страни. След което се нарязват на кубчета. Лукът, чесънът и морковът се наситняват и се запържват в останалия зехтин. Налива се бульонът, добавя се накълцаният копър и се вари 20 минути. Прибавят се тиквичките и двата вида боб, отцедени от водата. Супата се вари още 5-10 минути. Накрая се слага и накълцаният спанак. Овкусява се със сол и черен пипер. След 3-4 минути се дърпа от огъня и се сервира.
Баница с ориз и коприва
ПРОДУКТИ: 1 пакет точени кори (400 г), 200 г коприва, 1 ч. ч. ориз, 1 ч. ч. извара, 250 г краве масло, 6-8 яйца, сол на вкус, масло за намазване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Оризът се слага в тенджера с 3 ч. ч. гореща вода и се вари, докато водата поеме, като се внимава да не се развари. Към него, докато е още топъл, се прибавят почистената, измита в няколко води и нарязана коприва, яйцата, изварата, половината масло и сол на вкус. Сместа се разбърква. Корите се намазват две по две с останалото разтопено масло. Покриват се с приготвената смес, навиват се на рула и се подреждат като вита баница в добре намаслена тава. Пече се около 15-20 минути във фурна, загрята на 200-220 градуса. След изваждането ѝ от фурната баницата се завива добре с кърпа, за да се задуши.
Спаначено сирене по шопски
ПРОДУКТИ: 300 г краве сирене, 100 г спанак, 200 г домати, 1/4 връзка магданоз, 1 стрък мащерка, 1/2 връзка пресен лук, 2 зелени люти чушки, 80 г краве масло, 2 яйца, 1/4 ч. л. пушен червен пипер.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Мащерката, лукът и магданозът се наситняват и се запържват в половината от маслото. Добавя се спанакът и се сотира. Сиренето се нарязва на плочки, а доматите на шайби. Сместа със спанака се разпределя в 2 гювечета, върху нея се слагат шайби домати. Плочките сирене се подреждат върху доматите. Отгоре се слагат чушките. Гювечетата се пекат под капак във фурна, загрята на 180 градуса, около 20-30 минути. След това капаците се махат и във всяко гювече се чуква по едно яйце. Връщат се обратно във фурната за около 5 минути.
В останалото масло за кратко се запържва пушеният червен пипер. Гювечетата се поливат с него и се сервират.
Солено руло
ПРОДУКТИ: 100-150 г спанак, 1-2 щипки индийско орехче, 1/2 ч. л. копърово семе, 10 стръка магданоз, 1 глава лук, 1 яйце, 1 кг смляно месо смес, кашкавал за поръсване, галета за поръсване, 2 яйца, 2 моркова, черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Морковите се почистват, слагат се в тенджера с кипнала подсолена вода и се сваряват. Спанакът се добавя при морковите и се бланшира. След това се охлажда със студена вода и хубаво се отцежда. Яйцата се сваряват за 12-15 минути. Лукът и магданозът за каймата се смилат в блендер или се нарязват на ситно. Смляното месо се слага в купа, чупи се яйцето, добавят се смлените лук и магданоз и хубаво се смесват. Каймата се подправя с копърово семе, индийско орехче и черен пипер и отново се омесва. Върху кухненския плот се постила навлажнена кърпа и се поръсва с галета. Върху нея се разстила каймата, като се притиска, така че да се оформи тънък правоъгълен пласт. В центъра каймата се поръсва обилно с галета и отгоре се подреждат листата спанак. Върху тях се салагат нарязаните напречно на две моркови, поръсва се с галета и между морковите се поставят четвъртинки яйца. С помощта на кърпата се завива руло и се поставя в предварително намазнена тава със затворената част надолу. Рулото се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече около 30-40 минути. В края на печенето се поръсва с настърган кашкавал.
Все още няма коментари