Петя Буюклиева притежава не само невероятен глас, но и страхотни готварски умения. Гласовитата певица е неотразима като домакиня, когато готви за любимите си мъже Тони и сина им Тони-младши. Певицата е царица на десертите, а повечето си рецепти е научила от своята майка, която също била изкусна кулинарка.
Лимонов мус с лешници
ПРОДУКТИ: 100 г лешници, 1 лимон, 3 с. л. захар, пакетче сметана, 150 мл мляко.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лешниците се смилат на трохи и се прехвърлят в купа. Кората на един лимон се настъргва, отстраняват се бялата част и средната ципа и лимонът се разрязва на четири части. Кората се смила с 3 с. л. захар. Сметаната се разбива на сняг със 150 мл прясно мляко. Лешниците се прибавят към лимона, а всичко заедно се смесва със сметаната. Това е деликатна работа, защото се бърка много леко с лопатка само в една посока. Десертът се разпределя в купички и се слага в хладилник, преди да се поднесе.
Макарони по гръцки
ПРОДУКТИ: 300 г плоски макарони, 150-200 г бекон, 3 вида сирена по избор (по 200 г), 500 мл течна сметана.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Макароните се сваряват в подсолена вода и се отцеждат. Беконът се нарязва на ленти, като предварително се запържва. Трите вида сирена се настъргват и се смесват като плънка с бекона. Започва нареждането в голяма йенска тенджера, което е по специален начин. Най-отдолу са макароните, а отгоре – половината от бекона и сиренето, след това – пак макароните и втората част от плънката. Накрая се залива със сметаната и се пече 20-30 минути на 180 градуса.
Агнешко по императорски
ПРОДУКТИ: 2 кг агнешка плешка, 200 г печурки, 200 г бейби моркови, 7-8 стръка целина заедно с главата, 3-4 кисели краставички, 2 ч. л. суха мента, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Плешката се обезкостява и поръсва със сол и черен пипер. Ментата, морковите и целината се нарязват на ситно и се поставят върху разстланата плешка заедно с резенчетата кисели краставички и гъби. Месото се навива на руло и се завързва с канап. Рулото се поставя в тава и се залива с вода и мазнина. Поръсва се с още малко черен пипер. Пече се 2-3 часа в умерено загрята фурна.
Шоколадова панакота
ПРОДУКТИ: 500 г течна сметана, 1 ч. ч. прясно мляко, 150 г шоколад, 150 г пудра захар, 15 г желатин.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прясното мляко се загрява със захарта. Отделно се загрява сметаната и вътре се разтапя натрошеният шоколад. Желатинът се разтваря, за да набъбне. Бърка се, докато шоколадът напълно се разтопи, и се долива подсладеното прясно мляко. Прибавя се желатинът и не трябва да завира, а само да се разтопи. Слага се в подходяща форма и се оставя да стегне за няколко часа в хладилник.
Все още няма коментари