Здравословните ползи от лещата са многобройни. Освен че се предлага на сравнително ниска цена, тя съдържа редица ценни хранителни вещества, които я правят задължителна за консумация поне веднъж седмично. Лещата е и един от най-добрите естествени заместители на месото заради своето високо съдържание на протеини. В лещата може да откриете още фибри, желязо, калий, магнезий, фолат, витамин В6, цинк и витамин В5. Тази зърнена култура е особено популярна в Близкия изток и индийската кухня. Смята се дори, че лещата се е отглеждала още преди 6000 години.
Турска селска супа
ПРОДУКТИ: 200 г червена леща, 400 г нахут (от консерва), 300 г домати (от консерва), 1 глава лук, 1 стрък целина, 1 морков, чубрица, пушен червен пипер, сол, олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и целината се почистват и се нарязват на кубчета, а морковът се настъргва. Слагат се в тенджера заедно с лещата и се заливат със студена вода. Поставя се на котлона да поври до полуготовност на лещата. Тя става много бързо на пюре. Добавят се нахутът, доматите, сол и чубрица. Оставя се да ври още 5 минути. В малък тиган се загрява малко олио и в него се запържва леко пушеният червен пипер. Изсипва се в супата и се разбърква.
Пълнени чушки
ПРОДУКТИ: 12 сухи чушки, 500 г кисело зеле, 200 г кафява леща, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 морков, 1 стрък мащерка, 1 дафинов лист, 200 мл зелев сок, 100 мл олио.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Чушките се накисват в гореща вода, докато омекнат. Скилидките чесън се смачкват леко, а морковът се реже на едро. Лещата се сварява с чесъна, моркова, мащерката и дафиновия лист. Половината олио се загрява и в него се запържват накълцаните зеле и лук. Добавя се отцедената леща и се запържва за кратко. Чушките се пълнят със сместа. Подреждат се в тава и се заливат с останалото олио. Сипва се и сокът от зелето. Похлупва се или се покрива с алуминиево фолио и се пече в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) до готовност – 45 минути.
Баница
ПРОДУКТИ: 500 г фини точени кори, 100 г кафява леща, 200 г спанак, 4 скилидки чесън, 1 малка глава лук, 30 г сушени домати (от буркан), 4 с. л. зехтин + за намазване, 1 ч. л. къри на прах, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин. Лещата се сварява и се отцежда. Сушените домати се пюрират с 2 с. л. зехтин от буркана със сушените домати. Пюрираните сушени домати и кърито се сипват към запържените лук и чесън.
След минута се прибавят лещата и спанакът. Налива се малко вода и се готви на тих огън до сгъстяване. Овкусява се със сол и черен пипер.
Корите се намазват със зехтин, слагат се една върху друга, отгоре се нанася плънката и се завива руло. Цепва се през няколко сантиметра и се пече на 180 градуса за 45 минути.
Със свински ребра
ПРОДУКТИ: 600 г свински ребра, 200 г кафява леща, 100 г глава целина, 150 мл червено вино, 2 моркова, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 4 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 2 с. л. олио, 1 с. л. доматен концентрат, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът, чесънът, морковите и целината се почистват и се нарязват на ситно. Запържват се в сгорещеното олио, докато омекнат и леко се карамелизират. Добавя се доматеният концентрат, разбърква се и се оставя да се запържи за кратко. Сипва се виното, слага се лещата, овкусява се с мащерката и дафиновия лист и се наливат 600 мл вода. Лещата се прехвърля в тава. Върху нея се подреждат ребрата. Ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор) 30 минути покрито с алуминиево фолио и още 30 минути без фолио. Овкусява се със сол и черен пипер и се сервира.
Все още няма коментари