Времето се стопли и всички извадихме скарите по балкони и тераси. През пролетните и летни месеци това е предпочитан начин за приготвяне на бързи, лесни и вкусни семейни вечери. Печеното на скара е и по-здравословно, тъй като вредните мазнини от хранителните продукти се оцеждат по време на термичната обработка. Макар мнозина да си мислят, че на скара могат да се приготвят само вечни класики като кебапчета, кюфтета и наденички, всъщност с малко фантазия можете да впечатлите семейството си с истински гурме шедьоври.
Шишчета с крилца
ПРОДУКТИ: 1 кг пилешки крилца, 6 с. л. олио, 1 ч. л. червен лют пипер (едро смлян), 1/2 ч. л. сол, 1 ч. л. черен пипер, 1 1/2 ч. л. риган (чубрица).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маринатата се приготвя, като продуктите, предназначени за нея, се смесват. Почистените крилца се мариноват един ден преди изпичането на скара. Маринованите крилца се нанизват на шиш и се пекат на скара.
Сочен дроб
ПРОДУКТИ: 1,2 кг телешки дроб, 50 мл зехтин, 2 с. л. балсамов оцет. За маринатата: 500 мл прясно мляко, 2 скилидки чесън, 2 стръка салвия, 2 стръка мащерка, 1 с. л. пипер меланж.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Дробът се почиства от жилите и се нарязва на големи и тънки филийки (като малки шницели). Слага се в купа със счуканите чесън и пипер, наситнените салвия и мащерка и млякото. Оставя се да се маринова за 2–3 часа (най-добре за 24 часа). След това се отцежда и се подсушава. Скарата се намазва със зехтина и дробът се пече от двете страни за около 5 минути от всяка страна. Малко преди да е готов се намазва с балсамовия оцет и се запича за кратко (20–30 секунди от всяка страна).
Свински котлети
ПРОДУКТИ: 6 бр. свински котлети, 1,5 кг картофи, 1 връзка мента, 1 връзка джоджен, 1 връзка босилек, 1 връзка мащерка, 3 ч. л. горчица, сол, 2 с. л. олио, 1 щипка бял пипер, суха мащерка, 5 скилидки чесън.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Ментата, джодженът, босилекът, мащерката, горчицата, белият пипер, чесънът, солта и олиото се пасират в блендер, докато се получи паста. Свинските котлети се начукват с чук за месо и се потапят в пастата от свежи подправки. След това се пекат на предварително загрята намазнена скара. Картофите се обелват, нарязват се и се слагат в тава. Овкусяват се със сол, зехтин, бял пипер, суха мащерка и се налива вода, колкото да покрие 1/3 от картофите. Покриват се с алуминиево фолио и се пекат 40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, след което фолиото се маха и се запичат за още 15 минути.
Пъстърва с билки
ПРОДУКТИ: 4 пъстърви (по 300 г), сокът от 1/2 лайм, 1 връзка магданоз, 1 скилидка чесън, 50 мл зехтин „Екстра върджин”, 1 с. л. люто къри, 1 стрък розмарин, зехтин за намазване, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се измива и се подсушава добре. В купа се смесват стритият на паста чесън, наситненият розмарин, сокът от лайм, наситненият магданоз, кърито, зехтинът, сол и черен пипер на вкус. Рибата се намазва отвътре с ароматната смес, а отвън се маже със зехтин и се овкусява със сол и черен пипер. След това се пече от двете страни до готовност върху намазнена скара. По желание рибата се поднася с резени лайм. Ако ви остане от ароматната смес, може да я поднесете с готовата риба, като сос.
Все още няма коментари