Преяждането по празниците може да причини здравословни проблеми, които дори могат да застрашат живота. Това предупреждават специалистите. Доказват го и статистиката, след като на Коледа има регистриран огромен брой пациенти с инфаркт вследствие на преяждане с мазни и тежки храни. Данните сочат, че смъртта около празниците се покачва с цели 5%, като основната причина за настъпването ѝ е сърдечната недостатъчност, причинена от претъпкване с нездравословна храна и алкохол.
Българинът обича да си похапва, и то не само по Коледа.
Лошите хранителни навици, които хората възприемат, и липсата на двигателна активност са само част от нашия начина на живот, коментират лекарите. Оттам идват и заболяванията, особено опасно е времето около зимните празници. Развиват се каскадни физиологични процеси в организма от преяждането, които могат да доведат до животозастрашаващи състояния, обясняват специалистите.
Най-застрашени от влизане в болница са стриктно постещите. Докторите съветват захранването да става, без да се прекалява с мазнините, с пържените неща и с тежките червени меса. В противен случай, в комбинация със студа, мазните и тежки храни могат да причинят миокардни инфаркти, включително и на хора в по-млада възраст.
Към рисковите фактори спада и консумацията на алкохол, който също е мощен дразнител на стомаха и сърцето. Същите опасности ни дебнат и около Нова година. А специалистите съветват да слагаме на масата качествени и леки храни и внимавайте с чашките.
Диетологът Мария Дубска определи кои са петте най-вредни храни, които ще сложим на новогодишната трапеза. На първо място в класацията Дубска поставя майонезата. Тя е мазна и калорична. Можете да я замените с йогурт.
На второ място сред вредните храни диетоложката посочва шампанското. В това питие се слага много захар, а мехурчетата на газировката дразнят стомашно-чревния тракт. На трето място е мазното месо и месни продукти. Според диетоложката можем да направим празника по-приятен, ако се лишим от свинското и преработените колбаси. На четвърто място според диетоложката са популярните сред българите кисели краставички, но и много други туршии.
Специалистката по хранене казва, че пресните зеленчуци винаги са за предпочитане пред маринованите. Петото място в негативната класация на вредни храни, които слагаме на новогодишната трапеза, е отредено за сладкишите. Практически всички те са вредни, а ако ви се яде нещо сладко, заменете сладкишите с плодове, съветва Дубска.
Лекари: Майонезата и шампанското на празничната трапеза пращат в болница!
Преяждането в комбинация със студа водят до сигурен инфаркт
0 коментара
Все още няма коментари