Преяждането по празниците вреди сериозно на здравето и допринася за усложняването или появата на язви, гастрити и куп здравословни проблеми. В периода около Великден зачестяват и случаите на хора със сърдечни проблеми и високо кръвно, обясняват здравни експерти. Според специалистите около 90% от хората променят обичайния си начин на хранене около Великден и Гергьовден и хапват много повече. Свръхконсумацията на комбинация от тежки храни е огромен стрес за организма, допълват диетолозите.
По техни думи всяко преяждане сериозно натоварва черния дроб, панкреаса и затруднява работата на всеки един орган. Най-често се стига до възпаления на храносмилателната система. Мазните и солени храни освен това повишават кръвното налягане и водят до проблеми със сърцето, поясняват лекарите. Те подчертават, че най-много усложнения се появяват при хората, които дълго време са постили и след това изведнъж приемат голямо количество животински мазнини. От най-голямата спешна болница „Пирогов“ отчетоха, че по празниците най-много са пациентите, потърсили лекарска помощ именно след преяждане.
За Гергьовден ситуацията се очаква да бъде подобна, като покрай майския празник наблягаме и на зелените продукти и подправки, които също са фатални за стомаха, приети в големи количества.
Все още няма коментари