Седмица преди Никулден
Появи се черноморската скумрия, дето изчезна през 1968 г.
Търговци надуха цените - по морето рибата е по-скъпа от София
1 коментара
Седмица преди Никулден рибният пазар във Варна вече е доста оживен. Щандовете са отрупани с пресни и замразени риби, но доста купувачи само спират погледа си върху съблазнителните парчета. Беловласите купуват цаца и на това са доволни. Дребната рибка се харчи по 80 ст. за килограм. “Няма вече едри калкани, този деликатес трябва да е над 3,5 кг, за да има какво да хапнеш, навремето имаше страхотни парчета, дето едва се побират в багажник на шкода,
с усмивка се връща в спомените си Пламен Георгиев. Аз лично не бих дал 70 лв. за кожа, кости и копчета. Ама за Никулден непременно на масата ни у дома ще има няколко вида риба. Още не съм решил каква, но знам със сигурност, че няма да е шаран”.
Мъжете от рибарска кооперация "Траката" пък правят генерална репетиция за празника на покровителя си - Мирликийския Чудотворец св. Николай. Блюдата, разбира се, са от личния им улов.
А лакърдиите не стихват...
Рибарите се впускат в спомени - как през 1975 г. в Созопол
екипажите на военните кораби гребали с кепове кефал, изтърван от рибарниците при делтата на Дунав
Оказва се, че промените в климата по нашето крайбрежие се отразяват и на риболовния сезон, който, за разлика от туристическия, става все по-дълъг. "Сафридът идва твърде рано.
Навремето го чакахме за 24 май, сега го ловим още от средата на април. Карагьозът стана целогодишен, а черноморската скумрия, дето изчезна през 1968 г., взе да се появява в мрежите", разказва Иван Копчев.
Невероятно, но е факт, че рибата в морската ни столица е по-скъпа, отколкото в София и Пловдив. Всички средиземноморски рибоци, като ципура, лаврак, пангасиус, се предлагат по 17 лв. за килограм, докато на вътрешните пазари стига максимум до 16 лв., при това изчистена.