Израелски учени твърдят, че храните, съдържащи полезни бактерии, наречени пробиотици, са "почти безполезни". Изследването на учените от института "Вайцман" проследява най-подробно какво се случва, след като погълнем пробиотици. Те се славят като полезни за здравето и храносмилателната система, но резултатите показаха, че нямат почти никакъв ефект в тялото.
Пробиотиците на бъдещето трябва да са съобразени с нуждите на всеки човек индивидуално, заявиха учените.
Израелските специалисти са проверили със здрави доброволци дали 11 полезни бактерии, сред които лактобацилус и бифидобактерия, създават успешно колонии в храносмилателната система и дали водят до някакви промени в активността ѝ. Резултатите показват, че половината от тях направо се изхвърлят, а ако останат, се задържат за кратко и останалите съществуващи микроби ги изместват. Изследването за действието на пробиотиците след курс антибиотици също дало стряскащ резултат. Оказа се, че пробиотиците не само не помагат, но и забавят възстановяването на полезните бактерии.
За да станат нещата още по-лоши, повечето лекари, за да помогнат на оплакващите се от храносмилателни проблеми пациенти, им предписват медикаменти, които не правят нищо за решаване на основната причина за проблема, а ги натоварват със странични ефекти. Например, когато хората се оплакват от парещите стомашни киселини, лекарите често препоръчват пробиотици, блокиращи киселините. Много пациенти вземат такива медикаменти в продължение на години, без да се осъзнава, че те пречат на усвояването на основни хранителни вещества, като витамин B12 и магнезий, предизвикват загуба на костно вещество и увеличаване на риска от смъртоносна инфекция. Тези медикаменти също така са причина за възобновяване на симптомите, което значи, че на всичкото отгоре на практика те влошават положението.
Все още няма коментари