Учени от Харвард установиха кой продукт намалява риска от инфаркт. Изследователите провели серия от проучвания в продължение на повече от 24 години.
В тях са взели участие около 100 000 души. Според резултатите от проучването половин лъжица зехтин на ден намалява с 20% риска от сърдечен удар.
„Предишни проучвания свързват високата консумация на зехтин с по-добро сърдечносъдово здраве, особено в средиземноморските страни, където консумацията на зехтин е доста по-висока в сравнение с тази в САЩ“, каза д-р Марта Гуаш-Фере – един от ръководителите на изследването. Доброволците отговаряли на въпроси за храненето си на всеки четири години. Експертите стигнали до заключение, че тези участници, които консумирали по поне половин супена лъжица зехтин дневно, са по-малко изложени на риск от сърдечносъдови заболявания.
Все още няма коментари