В разгара на коронавируса у нас и в чужбина експертите се надпреварват да дават съвети за хранене. Има продукти, които наваксват недостига на витамини и по този начин укрепват имунитета срещу вируси като Ковид-19.
Прочутият диетолог Елена Соломатина посочи храните, които трябва да консумираме в подобни моменти. Както е известно, липсата на определени витамини може да бъде много опасна за здравето. В същото време можем да си ги набавяме само чрез храните, които ежедневно слагаме на масата, вместо да ги купуваме на завишени цени от аптеките. При липса на витамин А експертът съветва да обогатите менюто си с боб, моркови, тиква, цвекло и черен дроб. Ядки, бадеми, морски дарове, млечни продукти, сушени плодове, яйца, пълнозърнест хляб и трици ще помогнат да се запълни липсата на витамини от група В.
В същото време киселото зеле, цитрусовите плодове, шипките и ябълките ще помогнат за балансиране на съдържанието на витамин С, а гъбите и рибеното масло ще възстановят нивата на витамин D. Недостигът на чист въздух, слънце и физическа активност също вреди на здравето ни, затова Соломатина препоръчва да държим прозорците отворени колкото се може по-дълго.
Все още няма коментари