Онкологът Елена Смирнова е разработила меню, което помага за постигане на баланс в чревната флора, което от своя страна предотвратява развитието на рак на дебелото черво и стомаха – едни от най-разпространените коварни диагнози.
Смирнова съветва да започваме утрото си с чаша чиста вода, която нежно стимулира червата. Лекарката подчертава, че не си струва да добавяме лимон, тъй като той е агресивен за лигавицата. За по-добър вкус можем да сложим лъжица мед.
„За закуска протеинът е идеален. Например извара или варени яйца. За първото хранене можете да изберете бавни въглехидрати – зърнени храни и зеленчуци. За обяд е по-добре да зареждате тялото си по-сериозно. Едно хранене трябва да включва протеин под формата на месо или риба, супа с ниско съдържание на мазнини и салата от пресни зеленчуци. Месото също се счита за важна част от ежедневната диета“, казва онколожката. Тя допълва, че идеалните храни за закуска са печена ябълка, плодова салата с неподсладено кисело мляко, кефир със сушени плодове.
„Можете да вечеряте с месо или риба, гарнирани със зеленчуци. По-добре е да се откажете от пастата, елдата или картофите. Заменете обичайните си храни със запечен карфиол или зеленчукова яхния. Що се отнася до водата, трябва да пиете много“, категорична е специалистката. Тя обаче съветва да не се хвърляме веднага на два литра на ден, ако преди това сме пили много по-малко. „Увеличаването на количеството приемана течност е добре да се случва постепенно“, коментира докторката.
Все още няма коментари