За съжаление, все още не е намерено средство, което да гарантира 100% защита срещу рак и максимална превенция на това заболяване, но са известни храните, които благоприятстват развитието му. В новия „черен списък“ попадат още продукти, които лекарите са категорични, че трябва да забравим, ако искаме да сме здрави. На първо място е обработеното месо. Не толкова отдавна експерти от Световната здравна организация официално класираха колбасите и другите преработени месни продукти като канцерогени. Както се отбелязва в доклад, публикуван наскоро от СЗО, само 50 грама преработено месо всеки ден увеличава риска от рак на червата с 18%. Освен това тези продукти стават вредни преди всичко поради вещества, които удължават срока на годност на месото и които, веднъж попаднали в тялото, го правят по-уязвимо към опасно заболяване. Оказва се, че и пуканки в микровълнова фурна може да са опасни за здравето, защото често се използват синтетични масла, чиито пари съдържат опасното съединение диацит, което увеличава риска от рак на белите дробове.
Сьомгата, отглеждана в специални ферми, разбира се, е по-достъпна от „дивата“, но и много по-опасна за нашето здраве. Тя съдържа 16 пъти повече полихлорирани бифенили (PCBs), токсични вещества, които увеличават риска от развитие на опасни тумори. Сьомгата е много полезна риба, но преди да я купите, попитайте за нейния произход. Високите температури, необходими за готвене на пържоли, кебапчета или други храни на скара, произвеждат хетероциклични ароматни амини и полициклични ароматни въглеводороди, канцерогени, които излагат здравето ви на риск. Това обаче не означава, че трябва да се откажете от барбекюто завинаги – но поне не яжте онези части от него, които са потъмнели по време на готвене. Всички заместители на захарта и подсладители са опасни и вредни. Те нарушават метаболизма ни, увеличават риска от сърдечен удар, накрая някои от тях са наистина канцерогенни. Има обаче и друг проблем: прекомерната консумация на захар също може да доведе до ускорено възпроизвеждане на ракови клетки. Трансмазнините се образуват, когато производителите превръщат течните масла в твърди мазнини чрез хидрогениране. Това се прави с цел да се увеличи срокът на годност на продукта и да се стабилизира вкусът му и се използва широко в производството на продукти като маргарин, бисквити, зърнени храни, сладкиши, печени изделия, бисквити, мюсли, чипс, закуски, салатни дресинги. И ако животът и здравето ви са скъпи, трябва да кажете твърдо „не“ на всички продукти, които съдържат трансмазнини.
Все още няма коментари