Връзка между консумацията на червено месо и млечни продукти и развитието на рак откриха учени от Университета по биохимия и онкология „Шмунис“, Тел Авив. При консумацията на различни храни в организма настъпват различни реакции, някои от които имуногенни заради съдържанието на определени съединения. Такъв е и случаят със захарната молекула Neu5Gc, която се намира в червеното месо и млечните продукти, но не може да бъде открита например в рибата. Въпросната молекула предизвиква отделяне на антитела още в детска възраст, когато започваме да приемаме различни видове храна, и се смята, че точно тези антитела увеличават риска от рак, особено такъв на дебелото черво. Смята се, че те ускоряват развитието на рака с цели 100 пъти. Така нареченият Gc-емичен индекс бил изготвен въз основа на резултатите от екипа на д-р Падлър-Каравани и той служи за определяне на храните, при които увеличената консумация води до повишаване на антителата срещу молекулата, водейки и до увеличен риск от ракови заболявания. Индексът бил висок особено при червеното месо и различните видове сирена. Консумацията им води до повишаване на концентрацията и видовете антитела в кръвта, потенциално повишавайки и риска от онкологични заболявания, като колоректален рак.
Все още няма коментари