Възпалението на ставите е бич за съвременното общество наред със захарния диабет и онкологичните заболявания. Учените свързват увеличението на числеността на болните от артрит и артроза с неправилното хранене, привързаността към слабо подвижния начин на живот. Всичко това води до увеличение на теглото, затлъстяване, повишава натоварването на ставите и провокира микротравми. Постепенно възпалителният процес се усилва и ако не бъдат предприети мерки, може да се стигне до пълно разрушаване на ставата.
Правилното хранене е един от най-важните фактори за защита от артрит и артроза. От менюто трябва да се изключат продуктите, провокиращи и поддържащи възпалителния процес. Захарта и съдържащите я продукти действат особено агресивно. Те провокират едновременно два патологични процеса: увеличение на теглото и възпаление. Трупането на излишни килограми повишава натоварването на поразената става и задълбочава нейното състояние. А възпалителният процес се подхранва от повишеното ниво на глюкоза в кръвта и става необратим.
На пръв поглед листните зеленчуци са попаднали в този списък случайно и незаслужено. Как те биха могли да навредят на организма?
Оказва се, че могат, ако бъдат подложени на термична обработка. Лападът, спанакът, а така също зеленият лук и магданозът съдържат оксалова киселина. В свеж вид зеленината е безопасна, но стига тя да се свари, и органичната киселина се превръща във вещество, което поглъща калция от храната. Това сложно съединение може да се натрупва в тялото. Обикновено се настанява в бъбреците или ставите. Там оксалатните камъни започват да увреждат хрущялите и костите, задействайки по този начин възпаление и развитие на артрит.
Черният дроб, бъбреците и другите субпродукти съдържат висока концентрация на пурини. Тези вещества са опасни при склонност към възпаление на ставната тъкан. Пурините служат като източник на пикочна киселина в организма, която при нарушения на работата на бъбреците се превръща в кристали. Тези кристали се натрупват в сухожилията и хрущялите, където провокират или стимулират възпалителен процес. При риск от артрит е необходима диета с ниско съдържание на пурини, като от менюто се изключват субпродуктите и другите храни, богати на такива вещества: аншоа, сардина, херинга, миди, месни сосове и бульони.
Продуктите, съдържащи голямо количество сол, внасят свой принос в разрушаването на ставите. Маринатите, пушените продукти допринасят за натрупване на течност в организма. Това увеличава теглото, което повишава натоварването на поразените стави.
Все още няма коментари