За да се сведе до минимум рискът от сърдечносъдови заболявания, в диетата на човек не само трябва да се включат полезните за организма продукти, но е нужен и отказ от особено вредните храни. Това е становището на кардиолога Пабло Канепа.
Според него особено опасно за сърцето е червеното месо. То съдържа много наситени мазнини, приемът на които трябва да бъде ограничаван. Препоръчват се моно- и полиненаситени мазнини. Техен източник са ядките, зехтин екстра върджин, авокадо, някои видове риба. Експертът препоръчва в менюто и по-диетични меса – например пиле. Освен това не е лошо да се избягват печива за закуска, както и полуфабрикати – готови и замразени храни като пици и пасти. Подобна богата на трансмазнини храна, която повишава нивото на „лошия“ холестерол, помага за увеличаване на теглото и повишава риска от сърдечносъдови заболявания, а също и диабет тип 2. Канепа съветва категорично да не се употребяват безалкохолни енергийни напитки – освен кофеин те съдържат много захар и други вредни вещества.
Възбуждат нервната система, което на свой ред може да доведе до сърдечни проблеми. Важно е да се намали и употребата на сол, за да бъдат избегнати рисковете, свързани с високото кръвно налягане. Алкохолът, както и сметаната и маслото също трябва да бъдат ограничени.
Все още няма коментари