Редовната употреба на аспирин намалява риска от рак на храносмилателния тракт с 20 до 40%, показва съвсем ново изследване. Все повече доказателства се натрупват, че аналгетикът може да помогне за предотвратяване на заболяването. Преглед на 113 най-нови проучвания, обхващащи над 210 000 пациенти, показва, че рискът от рак на дебелото черво е спаднал с 27%, ракът на хранопровода с 33%, ракът на стомаха с 36 % и ракът на стомашната кардия, където е хранопроводно-стомашното съединение – с 39%.
При рак на панкреаса, който почти винаги е фатален, се забелязва намален риск с близо 25% след пет години, при хората, които са използвали аспирин, в сравнение с тези, които не го правят, съобщават изследователите в „Annals of Oncology“. Около 175 000 души в Европейския съюз умират от рак на дебелото черво всяка година, около 100 000 от тях са на възраст между 50 и 74 години. „Ако приемем, че редовната употреба на аспирин се увеличава от 25 на 50% в тази възрастова група, това би означавало, че от 5000 до 7000 смъртни случая от рак на дебелото черво, както и между 12 000 и 18 000 нови случая биха могли да бъдат избегнати“, се казва в изявлението на специалистите.
Като цяло дневната „микродоза“ от 75 до 100 мг е свързана с 10-процентов спад на честотата на рака, докато дневната доза от 325 мг намалява риска с 35%. При рак на дебелото черво рискът намалява с 4% след една година ежедневна употреба, с 11% след три години, с 19% след пет години и с 29% след десетилетие. „Приемането на аспирин за предотвратяване на рак на дебелото черво или всеки друг вид рак трябва да се извършва след консултация с лекар“, казват експертите.
Все още няма коментари