Печеното месо за вечеря може да ни докара сериозни проблеми със здравето. То може да съдържа над 230 000 микрочастици с дължина, по-малка от 5 милиметра, алармират лекари. Експерти твърдят, че хапването на тази храна всеки ден може да се равнява на поглъщането на две найлонови торбички годишно. Изследването е проведено от екип на университета в Портсмут. Микрочастиците пластмаса са с дължина, по-малка от 5 мм. За да проверят как пластмасата си намира път към храната, репортерът на предаването „Добро утро, Британия“ Мишел Морисън и нейните деца приготвят две еднакви ястия за вечеря, включващи печено пиле, картофи, моркови, броколи и йоркширски пудинг. Първото ястие е приготвено от продукти, опаковани в пластмаса. Продуктите, използвани за второто, не са били опаковани. Резултатът показва, че ястието, за което са използвани опаковани продукти, съдържа седем пъти повече микрочастици пластмаса в сравнение с другото. Според учените опаковките са най-лесният път, по който пластмасата влиза в човешкото тяло. Продуктите, които не са предварително опаковани в пластмаса, са с 37 процента по-евтини. Д-р Фей Кусейро – експерт по замърсяването на околната среда от университета в Портсмут, каза, че освен опаковките другите начини за попадане на пластмаса в храната на човека е чрез почвата в растителната храна и чрез пашата на животните в месната. Във въздуха също се съдържат микрочастици пластмаса. Пластмасата може да попадне в организма и чрез някои съдове за готвене. Сега, чрез експеримента с печеното за вечеря, приготвено в обикновена кухня, става ясно, че пластмасата прониква в храната едновременно през продуктите, опаковките, въздуха и съдовете.
Все още няма коментари