Руската онколожка Елена Смирнова коментира опасностите, които крие барбекюто, като обясни, че по време на процеса на печене в месото се натрупват канцерогени.
Най-опасният от тези канцерогени е бензапиренът. Той се образува в момента, когато мазнината капе от барбекюто върху въглените и след това се издига чрез дима, утаявайки се върху повърхността на месото. Лекарката отбелязва, че маринатата на базата на вино, бира и чай може да намали броя на канцерогените. Смирнова допълва също, че свинското и агнешкото месо са трудно смилаеми и са напълно забранени за хората със заболявания на стомашно-чревния тракт. За да направите барбекюто по-малко вредно, най-добре е да използвате не готови въглища, а дърва за огрев. Също така не е препоръчително да посягате към продукти за запалване и бензин.
„Самото месо не трябва да се пържи, а да се пече равномерно“, казва онколожката. Тя допълва, че за приготвяне на барбекю най-подходящи са птиците или рибите, тъй като те се усвояват по-лесно и се приготвят по-бързо. Лекарката препоръчва мариноване на червеното месо преди печенето му, тъй като по този начин то ферментира частично и става по-полезно.