Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Още в древността е признат като ценно и лечебно средство, пише в един от трудовете си легендарният проф. Христо Мермерски. Плодовете съдържат дъбилни вещества, захари, пектин, фитонциди, лимонена и ябълкова киселина, етерични флавоноиди, витамините С, В1, В2, К, А, Р, Р1, минералите калий, калций, магнезий. Лечебните свойства на шипката са разнообразни. Действа диуретично, запичащо и кръвосъсирващо. Понижава съдържанието на холестерол в кръвта. Намалява чупливостта на капилярите поради наличието на витамин Р, флавоноиди. Народната медицина препоръчва шипката при коклюш, диабет, трудно уриниране, умора, дизентерия, червен вятър. В природата не съществува друг естествен продукт от овощията, толкова богат на витамини. По този показател шипките са на първо място по много високото съдържание на витамин С – 500-2500 мг, витамин В1 и В2 и на второ място по каротин. От микроелементите най-добре е представен силицият. Шипката съдържа много захари – фруктоза, глюкоза, захароза, а също така и пентозани, скорбяла, белтъчини, азотни вещества, енергични масла. Още Хипократ е използвал шипката като противовъзпалително средство. По-късно е била използвана за лечение на рани от ухапване на куче, поради което е наричана кучешка роза. Руската народна медицина използва шипката за лечение на рани. Кои болести лекува шипката? Оказва се, че са над 10. Ето какво казваше покойният проф. Мемрески: „Има противовъзпалително действие и се използва за лечение на рани. Ползва се за повишаване на съпротивителните сили на организма и имунитета му. Действа като лечение на скорбут. Помага при нервно-психическа умора и простуди, против инсулт и инфаркт, за забавяне развитието на атеросклерозата и стерилитета. Има ползи при възпаление на стомашно-чревната и бронхиалната лигавица, понижава кръвната захар, стимулира кръвообращението, подобрява обмяната на веществата, препятства развитието на гнилостни бактерии в червата, подобрява сърдечната дейност и тази на черния дроб“. Лечението с шипка може да стане главно чрез чайове, настойки, мармалади, конфитюри.
Все още няма коментари